Home Nederland Verdachte aanval Rushdie is 24-jarige man, toestand schrijver nog onduidelijk

Verdachte aanval Rushdie is 24-jarige man, toestand schrijver nog onduidelijk

23
0
verdachte-aanval-rushdie-is-24-jarige-man,-toestand-schrijver-nog-onduidelijk

AFP

NOS Nieuws

De Amerikaanse politie heeft de identiteit bekendgemaakt van de aanvaller van de Brits-Indiase schrijver Salman Rushdie. Het gaat om de 24-jarige Hadi Matar uit de plaats Fairview in de staat New Jersey, vertelde de politie op een persconferentie.

Rushdie werd gistermiddag aangevallen tijdens een lezing in de staat New York. Rushdie werd in de nek en buik gestoken. Zijn manager laat weten dat de schrijver aan de beademing ligt en waarschijnlijk een oog verliest na de steekaanval in Chautauqua. In een verklaring staat dat het “nieuws niet goed is.” De politie maakte gisteravond bekend dat hij nog steeds wordt geopereerd.

Een arts die bij de lezing aanwezig was kon eerste hulp verlenen. Hij is daarna met een helikopter naar het ziekenhuis gebracht. De arts zei tegen Amerikaanse media dat Rushdie’s toestand serieus is, maar dat er wel kans is op herstel.

De motief van de aanvaller is niet bekend. De FBI doet samen met de politie onderzoek. Ze gaan ervan uit dat de dader alleen handelde, maar dat is niet zeker. Het is de bedoeling dat de woning van Hadi Matar op korte termijn wordt doorzocht.

Mater had voor de lezing een kaartje. Toen Rushdie op het podium was, sprong de verdachte op het podium en stak de schrijver. Ook de interviewer raakte gewond. Hij is ook naar het ziekenhuis gebracht en heeft verwondingen aan zijn gezicht. De aanvaller werd overmeesterd door aanwezigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here