Home Nederland Nederlandse mijnenjager op weg naar NAVO-vloot op Middellandse Zee

Nederlandse mijnenjager op weg naar NAVO-vloot op Middellandse Zee

35
0
nederlandse-mijnenjager-op-weg-naar-navo-vloot-op-middellandse-zee

NOS

NOS Nieuws

Een Nederlandse mijnenjager is vanuit Den Helder vertrokken naar de Middellandse Zee. De Zr.Ms. Vlaardingen sluit zich daar aan bij een vloot die deel uitmaakt van een snelle reactie-eenheid van de NAVO.

De vloot gaat in de Middellandse Zee oefenen met het ruimen van mijnen. Ook wordt er gepatrouilleerd, en staan bezoeken aan verschillende havens op de agenda. Vanwege de veiligheid geeft defensie geen verdere details over het programma.

De NAVO-vloot telt uiteindelijk acht mijnenjagers en een schip voor ondersteuning. België, Italië, Frankrijk, Turkije en Nederland nemen eraan deel. De oefening is ook bedoeld om de banden tussen de NAVO-bondgenoten aan te halen.

De bijna veertig bemanningsleden van de Vlaardingen zijn zeker vijftien weken van huis. Volgens de Koninklijke Marine is het werk dat ze gaan doen nooit zonder risico’s, omdat het ruimen van eventuele mijnen gevaarlijk werk is.

Graandeal Oekraïne en Rusland

Het Nederlandse marineschip is eerder vertrokken dan gepland vanwege de graandeal tussen Rusland en Oekraïne. De NAVO-schepen kunnen namelijk ook ingezet worden op de vaarroutes van schepen met Oekraïens graan die door de Zwarte Zee lopen.

Eind juni bood minister van Defensie Kajsa Ollongren op een NAVO-top Nederlandse mijnenjagers aan om explosieven in de Zwarte Zee onschadelijk te maken. De mijnen blokkeren daar delen van de vaarroutes die gebruikt worden voor graantransport.

Maar waarschijnlijk zijn de Nederlandse mijnenjagers niet meer nodig in de Zwarte Zee, verwacht commandant Dave de Kruijf van de Vlaardingen. De graantransporten zijn al op gang gekomen. Tot nu toe zijn er acht schepen met graan vertrokken uit Oekraïense havens.

De Zr.Ms. Vlaardingen gaat oefenen met een NAVO-vloot met het ruimen van mijnen:

Mijnenjager naar Middellandse Zee ‘voor het geval dat’

Explosies

Een mijnenjager gaat met een sonar, een apparaat dat de zee of zeebodem in kaart brengt, op zoek naar mijnen die op de zeebodem liggen. Bij het vermoeden van een mijn wordt er een speciale robot naartoe gestuurd. Er zitten camera’s op waarmee te zien is of er daadwerkelijk sprake is van een mijn. In dat geval wordt hij onschadelijk gemaakt. Vaak gebeurt dat door de mijn gecontroleerd tot ontploffing te brengen.

“We hebben een robot met een lading die we dicht bij het object kunnen brengen. Daarmee kunnen we het gevonden object laten ontploffen”, zegt De Kruijff. Een andere mogelijkheid is de inzet van duikers. “Die nemen explosieven mee die ze op de mijn plaatsen. En dan brengen we hem tot ontploffing.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here