Home Nederland Dodental door bombardementen Israël loopt op, 350 raketten vanuit Gaza

Dodental door bombardementen Israël loopt op, 350 raketten vanuit Gaza

33
0
dodental-door-bombardementen-israel-loopt-op,-350-raketten-vanuit-gaza

AFP

NOS Nieuws

Het dodental aan Palestijnse zijde is op de tweede dag van Israëlische bombardementen op Gaza opgelopen tot 24. Onder de slachtoffers zijn zes kinderen, meldt het ministerie van Volksgezondheid in Gaza.

Een aantal van de doden viel vanavond in het vluchtelingenkamp Jabaliya in het noorden van de Gazastrook. Israël zegt daar niet verantwoordelijk voor te zijn en alleen militaire doelwitten onder vuur te nemen. Volgens het Israëlische leger vuurden Palestijnse strijdgroepen een raket af die neerkwam in Gaza, waarbij burgers en kinderen om het leven kwamen, schrijft persbureau AP.

Aan Palestijnse zijde is het aantal raketbeschietingen door militanten op Israëlische steden opgevoerd. Israëlische steden worden bestookt met raketten. Zo’n 160 van de 350 gelanceerde raketten zijn volgens Israël onderschept, onder meer met het Iron Dome-afweersysteem. Aan Israëlische kant zijn geen dodelijke slachtoffers gemeld.

Staakt-het-vuren

Egypte oefent ondertussen druk uit op Israël om te stoppen met de bombardementen en heeft aangeboden om te bemiddelen. Een van de Egyptische betrokkenen bij de staakt-het-vuren-gesprekken zegt hoop te hebben dat dit vanavond of morgenvroeg gebeurt, schrijft de Israëlische krant Haaretz.

De aanleiding voor het opgelaaide geweld is de arrestatie van een hooggeplaatst lid van de militante beweging Islamitische Jihad op de Westelijke Jordaanoever. Israël zei vervolgens aanwijzingen te hebben dat er vanuit Gaza een vergeldingsaanval werd gepland als reactie op die arrestatie. Daarop liquideerde Israël met een luchtaanval op een appartementencomplex de commandant in Gaza die die vergeldingsaanval zou hebben gepland,

Sinds de liquidatie schieten Palestijnse militanten raketten af op Israël. Israël bombardeert intussen doelwitten van Islamitische Jihad vanuit de lucht.

Tempelberg

De spanningen tussen Israël en de Palestijnen dreigen morgen nog verder op te lopen, tijdens een Joodse rouwdag. De Israëlische politie staat het Joden in Jeruzalem dan toe om de Tempelberg te bezoeken, waarop onder meer de Al-Aqsamoskee staat. Het gebied van de Tempelberg valt in feite onder Israëlisch gezag, ook al wordt dat door Palestijnen en de meeste andere landen niet erkend.

Een van de bezoekers zal de uiterst rechtse Israëlische politicus Itamar Ben-Gvir zijn. “We kunnen niet toegeven aan Islamitische Jihad”, zegt hij tegen Haaretz. “Wij zijn de beheerders van Israël.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here