Home Suriname Roemer: Koers Amerikaanse dollar is overgewaardeerd

Roemer: Koers Amerikaanse dollar is overgewaardeerd

62
0
roemer:-koers-amerikaanse-dollar-is-overgewaardeerd

foto

Maurice Roemer, governor van de CBvS.


“Kopers betalen te veel voor de Amerikaanse dollar. De koers is op dit moment overgewaardeerd,” zegt Centrale Bankpresident Maurice Roemer. Er is theoretisch geen reden voor de koers om een vlucht te nemen. De betalingsbalans is in staat alle importen te betalen en eindigt dan nog op een overschot. Wat speelt is onzekerheid, en die onzekerheid doet zich wereldwijd voor. Op een persconferentie over de huidige koersontwikkelingen heeft Roemer gezegd dat de Centrale Bank van Suriname maatregelen neemt om de aanbod en vraagzijde aan te pakken en de imperfecties in de markt probeert weg te werken.

Roemer legt uit dat de koers vanaf januari vorig jaar tot april dit jaar stabiel is gebleven. Met een voorbeeld van de stijging van de brandstofprijs geeft hij aan hoe de druk op de Amerikaanse dollar toeneemt. Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn er behalve toeleveringsproblemen ook tekorten van verschillende producten ontstaan. Voor de import van dezelfde hoeveelheid brandstof, moet Suriname nu veel meer valuta betalen. Als er ineens een acute behoefte is van US$ 4 miljoen per maand, neemt de druk op de markt toe omdat de markt acuut moet kunnen voldoen aan deze behoefte en dat terwijl het aanbod er niet is. Vragers zijn dan bereid meer te betalen voor de dollar omdat zij hun verplichtingen moeten nakomen, schetst Roemer de sterke fluctuatie op de valutamarkt.

Er is volgens de Centralebankpresident een hype ingezet van stijging. “En precies daarin moeten we een kentering zien te brengen.” Hij wijst erop dat er teveel lucht zit in de koers die sinds de afgelopen week afstevent op SRD 25/26 voor de Amerikaanse dollar. “In feite moeten de vragers zeggen aan de aanbieders ‘enough’, want de koers is overgewaardeerd.”

In de geldstroom is er een verstopping. Er is wel genoeg geld op de banken, maar dat komt niet op de markt. In een goede economie moet geld rouleren. Velen, gezinshuishoudens en bedrijfshuishoudens, kiezen ervoor om valuta op te kopen en deze op te potten op de banken. En aangezien het gaat om geld van cliënten, kunnen banken deze dollars niet verkopen. Banken zijn voor hun dollars aangewezen op exporteurs. De deviezencommissie heeft een regeling ingesteld voor de kleine goudexporteurs dat zij verplicht zijn 35% van hun exportwaarde via de banken te kanaliseren in de markt. De exporten van de kleine goudexporteurs lopen per jaar in de US$ 800 miljoen. Met deze regeling zal de valuta markt enigszins beïnvloeden, hopen de CBvS-autoriteiten.