Home Suriname River Council buigt zich over gezamenlijk beheer Marowijnerivier

River Council buigt zich over gezamenlijk beheer Marowijnerivier

114
0
river-council-buigt-zich-over-gezamenlijk-beheer-marowijnerivier

foto

Deelnemers aan de River Council tussen Suriname en afgevaardigden van Frans-Guyana.


Het gezamenlijke beheer van de Marowijnerivier, milieu en de veiligheid in het grensgebied met Frans-Guyana, waren donderdag onderwerpen bij de River Council tussen Suriname en het oostelijke buurland. Er is ook afgesproken om de samenwerking op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs en cultuur, sport en toerisme, verder te verstevigen.

De bijeenkomst was op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). Er is onder meer gesproken over de ontwikkeling van grensoverschrijdende economische activiteiten zoals de regulering van het riviertransport op de Marowijnerivier, waarbij is opgenomen registratie van boten en rehabilitatie van de aanmeerfaciliteit en de veerboothelling te Albina.

In juni was afgesproken dat de reparatie van de huidige aanmeerfaciliteit, die gefinancierd wordt door Suriname, binnen drie maanden zal worden opgeleverd. De nieuwe aanmeerfaciliteit voor de veerboot ‘de Malani’, zal tegen het einde van 2023 worden opgeleverd.

Bij prioriteitsgebied ‘Milieu’ kwamen verantwoorde mijnbouw, afvalbeheer en monitoring, afvalverwerking en preventie van overstromingen, aan de orde. De aandachtspunten voor wat betreft prioriteitsgebied ‘Veiligheid’ waren onder andere grensoverschrijdende criminaliteit, samenwerking op het gebied van de burgerlijke staat en samenwerking op het gebied van veiligheid en bestrijding van illegale grensoverschrijdende activiteiten.

De vergadering was in overeenstemming met de voorwaarden van de ‘Joint Declaration on the Joint Management of the Maroni River and Lawa River en de gezamenlijke ontwikkeling van het grensgebied’ van 15 maart 2021. De laatste River Council werd gehouden in 2018, meldt de voorlichting van BIBIS. De Surinaamse delegatie werd geleid door ambassadeur Miriam Mac Intosh en aan het hoofd van de Franse delegatie stond de Sub-prefect van Saint-Laurent du Maroni, Christophe Lotigie.