Home Suriname Panama: Leraren beëindigen lange staking

Panama: Leraren beëindigen lange staking

39
0
panama:-leraren-beeindigen-lange-staking

foto

Leden van de Teachers Union houden een algemene vergadering terwijl ze hun landelijke staking beëindigen om te protesteren tegen inflatie buiten de Republica de Venezuela-school in Panama City. (Foto: AP)


De leraren van Panama keren vandaag, dinsdag, terug naar de klaslokalen na een staking van een maand. De protesten werden ondersteund door een aantal andere sectoren die de handel blokkeerden en het verkeer in de hoofdstad verlamde over de hoge kosten van levensonderhoud en corruptie bij de overheid.

De staking van de leraren begon en groeide uit tot het grootste sociale protest dat Panama in jaren had gezien. Opvoeders zeiden dat ze genoeg hadden van de stijgende prijzen voor benzine, voedsel en medicijnen en dat ze meer wilden investeren in onderwijs. De leraren werden uiteindelijk vergezeld door bouwvakkers en inheemse groepen, evenals gefrustreerde gewone Panamezen. Ze wierpen wegversperringen op die de aanvoerroutes bevroor en wat tekorten veroorzaakten.

Na meer dan een week van dialoog, bemiddeld door de Rooms-katholieke Kerk, stemde de regering ermee in de prijzen voor tientallen basisconsumentenproducten te bevriezen en lagere kosten voor benzine te calculeren.

De regering zei dat ze mechanismen zou creëren voor de directe aankoop van medicijnen om tekorten in openbare ziekenhuizen te voorkomen en beloofde maximumprijzen vast te stellen voor 150 medicijnen.

De dialoog tussen protestgroepen en de regering zou woensdag worden hervat. Er zijn nog verschillende eisen in behandeling, waaronder het verlagen van de elektriciteitskosten, het vergroten van de transparantie van de overheid en het terugdringen van corruptie bij de overheid.

Alvorens het einde van hun staking maandag aan te kondigen, hielden leraren een grote betoging in de hoofdstad.