Home Suriname Santokhi pakt issues samenleving aan

Santokhi pakt issues samenleving aan

76
0
santokhi-pakt-issues-samenleving-aan

foto

President Chan Santokhi is vast van plan te luisteren naar de samenleving.


President Chan Santokhi heeft brieven gestuurd naar de president-commissarissen van de verschillende raden van commissarissen, raden van bestuur en raden van toezicht, waarbij  ze van alle leden moeten aangeven hoeveel functies zij bekleden. Eenieder die meer dan een functie invult, zal aan een evaluatie worden onderworpen in de parastatale bedrijven. “Er komt verandering van het benoemingsbeleid, de processen daartoe zijn al ingezet,” kondigt het staatshoofd aan.

Er is veel gezegd over de verschillende functies die Leo Brunswijk, de broer van vicepresident Ronnie Brunswijk, bekleedt en de functie van de first lady in de raad van commissarissen bij Staatsolie NV. Santokhi benadrukt dat het de enige functie is die de first lady bekleedt. Met zowel Leo Brunswijk en de first lady is er al gesproken hierover.

Ook met de CEO van Staatsolie zijn er hearings gehouden. Vanuit de CEO is aangegeven dat de continuïteit van bestuur behouden moet blijven. Er moet directe vervanging zijn om geen vacuüm in bestuur te hebben. “Staatsolie is te belangrijk om in onzekerheid te komen.”

Bij het kijken naar het functioneren van het kabinet, blijkt dat sommigen beter kunnen functioneren. Ministers hebben aangegeven dat ze een kaderprobleem hebben, onvoldoende budgetten om beleid uit te voeren, wat zorgt voor afzwakking van het beleid. Ook daar is er direct gehandeld en is begonnen met het ministerie van Volksgezondheid waar een programmadirecteur is benoemd om de noden in de gezondheidssector aan te pakken. Zo is er ook SRD 100 miljoen vrijgemaakt voor Volksgezondheid om de nijpende zaken op te lossen.

Elke minister krijgt de opdracht om een werkplan voor een maand op te stellen, waarmee zaken zullen worden gemonitord. Als er iets niet is uitgevoerd, zal de minister ter verantwoording worden geroepen en zal worden gekeken hoe verder. “We moeten weten wat het probleem is, zodat we deze kunnen oplossen. Alle afdelingen moeten effectiever gaan functioneren.”

De besluiten van president Santokhi volgen op gesprekken die hij heeft gevoerd met verschillende groeperingen in de samenleving. “Het waren openhartige gesprekken, er zijn kritische voorstellen gedaan en er is afkeuring uitgesproken over verschillende zaken.” Er is over een scala van zaken gesproken. Het staatshoofd noemt transparantie en openheid, eenheid in coalitie, zaken die als beloften zijn gepresenteerd, uitstraling van vertrouwen, degradatie van moraal en normen, etnische spanningen, gronduitgite, corruptie, verkwistend beleid, aandacht voor het binneland en sociaal vangnet”. De organisaties willen ook regelmatige overlegmomenten met de regering. Om al de issues die leven in de samenleving, zijn er vier overlegplatforms gecreerd. “De prioriteiten zullen worden aangepast, wat de samenleving vraagt dat gaat gebeuren, dat is wat drastisch gaat veranderen.”