Home Nederland Bosbrand Californië eist twee levens, dikke rook bemoeilijkt blussen

Bosbrand Californië eist twee levens, dikke rook bemoeilijkt blussen

82
0
bosbrand-californie-eist-twee-levens,-dikke-rook-bemoeilijkt-blussen

AFP

NOS Nieuws

De grote natuurbrand die sinds vrijdag woedt in het noorden van Californië heeft zijn eerste slachtoffers gemaakt. Vandaag werden twee lichamen gevonden in een uitgebrande auto op een oprit in Siskiyou County, op enkele tientallen kilometers van de grens met Oregon. Wie het zijn, is niet bekendgemaakt.

In bijna drie dagen tijd is de McKinney-brand uitgegroeid tot de grootste natuurbrand van de Amerikaanse staat dit jaar. Er is al bijna 225 vierkante kilometer afgebrand, ongeveer een gebied ter grootte van de stad Amsterdam.

Zeker 2000 inwoners van de dunbevolkte regio zijn geëvacueerd. Ook geldt de noodtoestand in het gebied. Een onbekend aantal panden is afgebrand en duizenden woningen en andere gebouwen worden door de vlammen bedreigd.

Metalen dak

“We hebben ons huis zo veilig geprobeerd te maken als we konden, maar het was zo droog en heet en het vuur ging zo snel”, zegt Valerie Linfoot tegen een lokale krant. Het huis waar Linfoot met haar gezin meer dan dertig jaar had gewoond, ging in vlammen op.

Haar man, die jarenlang als brandweerman heeft gewerkt, had hun huis vanwege het risico op natuurbranden uitgerust met een metalen dak. Ook had hij bomen en hoog gras rondom hun erf gesnoeid. “Maar er is niets meer van over”, zegt Linfoot.

Volgens de autoriteiten zorgden de dikke rookwolken boven de getroffen regio er dit weekend weliswaar voor dat de brand zich minder snel kon verspreiden, maar wordt door die hevige rookontwikkeling ook het blussen bemoeilijkt. Ook is men bang dat voorspeld onweer de branden verder aanwakkert.

Daarover twittert ook deze Californische weerman:

Hoge temperaturen en aanhoudende droogte in Californië maken de Amerikaanse staat kwetsbaar voor natuurbranden. Vorige maand brak in het nationaal park Yosemite brand uit, vorige week werd ook het omliggende gebied getroffen. Tot nu toe is bij deze Oak Fire, die de brandweer nog altijd niet volledig onder controle heeft, bijna 78 km2 grond verwoest.

De afgelopen twee jaar woedden in Californië de hevigste bosbranden sinds de metingen in 1932 begonnen. Vorig jaar ging bij de zogeheten Dixie Fire bijna 3900 km2 in vlammen op. Het jaar daarvoor kende de staat de grootste brand ooit: meer dan 4170 km2 aan natuur werd toen verwoest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here