Home Nederland Opruimen afval van boerenacties op A1 ligt stil na bedreiging

Opruimen afval van boerenacties op A1 ligt stil na bedreiging

12
0
opruimen-afval-van-boerenacties-op-a1-ligt-stil-na-bedreiging

Fotodienst Persbureau Heitink

NOS NieuwsAangepast

Op verschillende snelwegen zijn vanavond weer branden gesticht. Op de A2 zijn twee rijstroken afgesloten richting Amsterdam, vanwege hooibalen die zijn aangestoken. Ook op de A50 bij Apeldoorn woedt brand in een berm. In de richting van Arnhem kan het verkeer maar één rijstrook gebruiken.

Op verschillende sociale media hadden actievoerders opgeroepen tot een ‘rooksignalenactie’ waarbij mensen in de buurt van boerderijen met kleine vuurtjes hun steun konden uiten aan de boeren. Of de hooibranden op de snelwegen daarmee te maken hebben, is onbekend.

Deze hooibalen lagen op een afrit van de A1:

Brandende hooibalen blokkeren afrit van de A1 bij boerenprotesten

Eerder was onder meer de A1 het toneel van acties waarbij puin werd achtergelaten. Dat vuil is nog niet overal weggehaald. Bij Voorst wordt het vannacht zeer waarschijnlijk niet meer opgeruimd. Dat komt door intimidaties, meldt Rijkswaterstaat. De wegbeheerder had bedrijven ingehuurd die het afval, waaronder asbesthoudende materialen, zouden opruimen, maar die bedrijven werden onder meer telefonisch bedreigd.

Vannacht en in de ochtend nog dicht

“Mensen die het afval voor ons moeten opruimen, voelen zich dusdanig geïntimideerd dat ze het niet meer willen opruimen”, vertelt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. De wegbeheerder heeft geen eigen auto’s die het afval kunnen opruimen en is afhankelijk van andere bedrijven.

Rijkswaterstaat zelf kan de veiligheid van de ingehuurde bedrijven ook niet waarborgen, zegt een woordvoerder. “Dan moeten we een beroep doen op de politie. Op het moment dat je je geïntimideerd voelt als bedrijf, moet je de politie inschakelen.”

Er wordt gezocht naar bedrijven die het puin wel willen ruimen, maar dat is volgens de woordvoerder lastig. Hij gaat ervan uit dat de weg ook vannacht nog dicht blijft. “En de kans is groot dat de weg ook tijdens de ochtendspits nog niet open is.”

Rijkswaterstaat probeert de personen te achterhalen die het afval achterlieten en wil de kosten op hen verhalen. “Maar onze prioriteit ligt nu bij het vrijmaken van de weg.” Tot de weg weer vrij is wordt verkeer vanuit Hengelo richting Amsterdam opgeroepen om te rijden via Zwolle over de A35 en A28.

Beelden van de blokkades van vanochtend:

Boeren voeren actie op A50 bij Apeldoorn

De blokkades van de boeren zijn bedoeld als protest tegen de stikstofplannen van het kabinet. Er werden tientallen blokkades opgeworpen, op de A1, de A12, de A28, de A30, de A35 en de A50.

De politie Oost-Nederland, Rijkswaterstaat en verschillende veiligheidsregio’s riepen de boeren op om te stoppen met acties die gevaarlijke situaties opleveren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here