Home Nederland Wetenschappers: coronapandemie ontstond op dierenmarkt in Wuhan

Wetenschappers: coronapandemie ontstond op dierenmarkt in Wuhan

14
0
wetenschappers:-coronapandemie-ontstond-op-dierenmarkt-in-wuhan

EPA

NOS Nieuws

De coronapandemie is zo goed als zeker begonnen op een dierenmarkt in de Chinese stad Wuhan. Dat concludeert een internationale groep onderzoekers, onder wie de Nederlandse viroloog Marion Koopmans, in een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Begin vorig jaar brachten ze een bezoek aan Wuhan.

Al vanaf het begin van de uitbraak van de coronapandemie werd de dierenmarkt Huanan genoemd als de plek waar eind 2019 de eerste mensen mogelijk besmet waren geraakt. Maar ook andere plekken in en rond Wuhan, zoals een laboratorium, werden onderzocht.

De eerste coronagevallen waren allemaal rond de markt, twittert viroloog Angela Rasmussen.

Nu concluderen de onderzoekers dat het toch de dierenmarkt was die “het vroege epicentrum van de pandemie” was. De eerste acht mensen bij wie het virus werd aangetroffen, werkten op die markt in het gedeelte waar zoogdieren werden verkocht.

De eerste 155 coronapatiënten woonden ook vrijwel allemaal rond de markt en mensen die corona kregen en verderop in Wuhan woonden, hadden banden met de markt.

Angela Rasmussen

Als dit een dartboard was, ligt de Huanan-markt in de bullseye

Verder vonden de onderzoekers sporen van het coronavirus op het marktterrein. Zo werden virusdeeltjes aangetroffen op een kooi, twee karren, een waterafvoer en op een apparaat dat wordt gebruikt om veren te verwijderen.

De levende wilde dieren die er verkocht werden, zoals vossen en wasbeerhonden, zijn “plausibele gastheren” van het coronavirus. De onderzoekers hebben niet kunnen achterhalen hoe die dieren zelf het virus hebben opgelopen.

Nieuwsuur maakte vorig jaar deze video over de oorsprong van het coronavirus:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here