Home Suriname VN: Bendegeweld Haïti eist honderden levens

VN: Bendegeweld Haïti eist honderden levens

15
0
vn:-bendegeweld-haiti-eist-honderden-levens

foto

Haïtianen die protesteren tegen hoge prijzen en tekorten verbranden banden in een straat van Port-au-Prince. (Foto: AFP)


Bij hevige confrontaties deze maand tussen rivaliserende bendes in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince zijn minstens 471 mensen omgekomen, gewond of vermist geraakt. Dat heeft de Verenigde Naties (VN) maandag gezegd.”Er zijn ook ernstige incidenten van seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes en jongens die door bendes worden gerekruteerd”, schrijft de VN in een verklaring over de tol van geweld tussen 8 en 17 juli in de verarmde wijk Cite Soleil.Hoeveel van die mensen zijn omgekomen, is niet bekendgemaakt. Ongeveer 3.000 mensen zijn hun huizen ontvlucht, waaronder honderden niet-begeleide kinderen. Minstens 140 huizen zijn verwoest, staat in de verklaring.

“De humanitaire noden in Cite Soleil zijn immens en groeien als gevolg van armoede, gebrek aan basisvoorzieningen, waaronder veiligheid, en een recente piek in geweld”, zei Ulrika Richardson, de humanitaire coördinator van de VN in Haïti, in de verklaring. Terwijl VN-agentschappen hulp bieden in Cite Soleil, “moet er een meer duurzame en holistische benadering worden gevonden voor de middellange en lange termijn ontwikkeling van deze emblematische gemeente”, voegde Richardson eraan toe.

Bendes die wijdverbreid straffeloos opereren, hebben hun bereik uitgebreid tot buiten de sloppenwijken van de Haïtiaanse hoofdstad en voeren een golf van ontvoeringen uit. Volgens een rapport van het Centre for Analysis and Research in Human Rights vonden er in de maand juni minstens 155 ontvoeringen plaats, vergeleken met 118 in mei.

Premier Ariel Henry heeft nog gereageerd op het uitbreken van geweld dat Cite Soleil begin juli teisterde.

Haïti is verwikkeld in een politieke crisis als gevolg van de verkiezingen van 2016, die werd verergerd door de moord op president Jovenel Moise in zijn huis op 7 juli 2021.