Home Suriname India: Droupadi Murmu beëdigd als eerste tribale president

India: Droupadi Murmu beëdigd als eerste tribale president

15
0
india:-droupadi-murmu-beedigd-als-eerste-tribale-president

foto

De Indiase president Droupadi Murmu woont een evenement bij in haar tijdelijke verblijfplaats in New Delhi. (Foto: AFP)


Droupadi Murmu is vandaag, maandag, beëdigd als president van India, waarmee ze de eerste persoon uit een van de gemarginaliseerde tribale gemeenschappen van het land is die als staatshoofd fungeert. De voormalige onderwijzeres en staatsgouverneur is vorige week gekozen in de grotendeels ceremoniële functie. Ze kreeg 64 procent van de stemmen van leden van het Indiase parlement en de staatsvergaderingen.

Murmu, afkomstig uit de Santhal-stam en geboren in de oostelijke deelstaat Odisha, betuigde haar respect voor haar inauguratie bij een gedenkteken ter nagedachtenis aan de Indiase onafhankelijkheidsheld Mahatma Gandhi in New Delhi.

“Ik begon mijn levensreis vanuit een klein stamdorp”, zei Murmu (64), nadat  zij de ambtseed in het parlement had afgelegd. “Vanuit de achtergrond waar ik vandaan kom, was het als een droom voor mij om zelfs maar basisonderwijs te krijgen”, voegde ze eraan toe. “Maar ondanks veel obstakels bleef mijn vastberadenheid sterk en werd ik de eerste dochter uit mijn dorp die naar de universiteit ging.”

Murmu’s overwinning werd als een zekerheid beschouwd vanwege de kracht van de regerende Bharatiya Janata-partij en haar bondgenoten in het parlement en de staatsvergaderingen.

Analisten zeiden dat deze uitverkiezing van Murmu premier Narendra Modi waarschijnlijk zal helpen zijn basis onder de arme stamgemeenschappen uit te breiden, voorafgaand aan zijn herverkiezingsbod in 2024.

“Haar aanvaarding van het voorzitterschap is een keerpunt voor India, vooral voor de armen, gemarginaliseerden en onderdrukten”, zei Modi op Twitter na Murmu’s toespraak.

Murmu zei dat haar verkiezing hoop zou geven aan degenen die zijn achtergelaten door de recente economische groei van India. “Het is een kwestie van grote voldoening voor mij dat degenen die eeuwenlang zijn achtergesteld, die verwijderd zijn van de voordelen van ontwikkeling… hun weerspiegeling in mij zien,” zei ze.

De Indiase premier heeft de uitvoerende macht, maar de president kan enkele parlementaire wetsvoorstellen terugsturen voor heroverweging en speelt ook een leidende rol bij het vormen van regeringen.

Murmu is de tweede vrouwelijke president van het land, na Pratibha Patil, die de functie vanaf 2007 vijf jaar bekleedde. Ze volgt Ram Nath Kovind op, de tweede president van de Dalit-gemeenschap, de laagste groep van het hindoeïstische kastenstelsel.