Home Suriname Actiedag 3: Vp puru a stekker; zal functies Leo intrekken

Actiedag 3: Vp puru a stekker; zal functies Leo intrekken

15
0
actiedag-3:-vp-puru-a-stekker;-zal-functies-leo-intrekken

foto

Vicepresident Ronnie Brunswijk klimt op de soundtruck. Hij heeft de menigte toegesproken en enkele vragen beantwoord. (Beeld: René Gompers)


“Vp, puru a stekker, puru a stekker”. Dat vroeg de grote menigte bij het regeringsgebouw aan vicepresident Ronnie Brunswijk. Zoals gebruikelijk bij hem heeft Brunswijk de mensen toegesproken. Hij heeft ze aangehoord en zegt dat hij deze zaken zal bespreken, waarna de actieleiding van hem zal horen. Vandaag is actiedag 3. Intussen is rond 12.00 uur de barricade in Coronie opgeheven. Deze actie werd in samenwerking met Organic uitgevoerd.

Een van de eisen van Organic is om de vele functies van friends & family terug te draaien. De jongere broer van Brunswijk, Leo, is ook in diverse functies benoemd. De vp heeft aangegeven dat hij er geen moeite mee heeft om enkele van de functies terug te draaien. Hij hoeft dat niet te bespreken met Leo en zal daartoe de opdracht geven. Brunswijk nodigde de leiders van Organic uit om te komen praten.

Een deel van de menigte bij het regeringsgebouw.

Een van de zaken die ook naar voren werd gebracht is dat er geen rancune en intimidatie mag zijn naar de actievoerders toe. Hoofdinspecteur Raoul Hellings zei dat hij geroepen is door de leiding van het Korps Politie Suriname om verantwoording af te leggen over dat hij oproept tot actie en ook eraan meedoet. Hellings heeft aangegeven dat het zijn democratisch recht is. Brunswijk merkte op dat hij mensen niet kan oproepen om actie te voeren, maar als ze dat doen moet er geen rancune worden toegepast.

De actievoerders zeggen door te gaan met de strijd. Zij vinden dat de regering alvast een aantal eisen kan inwilligen, waarna er gesproken kan worden, maar niet in kleine kamertjes. Besloten is om te bivakkeren. Mensen zijn opgeroepen om met hun veldbedden en hangmatten te komen. Er zal geslapen worden op straat. Sergio Gentle deelde mee dat de vakcentrale COL, geleid door Hugo Blanker, toegezegd heeft de actie te ondersteunen. Er volgt nog meer ondersteuning. “Het is nu of nooit”, werd er aangegeven.