Home Nederland 10 jaar na aanslag Waalre nog altijd 50.000 euro beloning voor gouden...

10 jaar na aanslag Waalre nog altijd 50.000 euro beloning voor gouden tip

14
0
10-jaar-na-aanslag-waalre-nog-altijd-50.000-euro-beloning-voor-gouden-tip

ANP

In samenwerking met

Omroep Brabant

NOS Nieuws

Het is bijna tien jaar geleden dat een aanslag met twee auto’s het gemeentehuis in Waalre in Noord-Brabant verwoestte. De daders zijn nog altijd niet gevonden. Justitie looft daarom nog steeds 50.000 euro uit voor de gouden tip, meldt Omroep Brabant. Het was toentertijd de hoogste beloning ooit vanuit het Openbaar Ministerie.

In de nacht van 17 op 18 juli 2012 reden twee auto’s het gemeentehuis binnen. Daarna stak een man een van de voertuigen in brand. De brand sloeg over naar het monumentale pand, waardoor dat grotendeels werd verwoest. Al snel stond vast dat het om een aanslag ging.

Ben van Otterdijk gaf die nacht als hoofdofficier leiding aan de brandweerlieden. “Je zag ze denken: hier ben ik getrouwd, hier heb ik mijn dochter aangegeven. Het deed toch iets met ze.” Ook op inwoners van Waalre maakte de aanslag diepe indruk.

SQ Vision

De brand na de aanslag in 2012

De toenmalige politiechef Terry Houben noemt de aanslag en daaropvolgende brand nog altijd “heel uitzonderlijk”. “Er was heel veel onduidelijkheid over de reden voor deze aanslag. Dat heeft veel impact op de collega’s. Niemand van ons gaat deze aanslag vergeten. Ik denk dat de wijkagenten hier nog regelmatig bij stilstaan”, zegt hij tegen de regionale omroep.

Veertig rechercheurs werden op de zaak gezet. Ze keken naar conflicten met de gemeente en mensen die boos waren op de burgemeester. Ook werden camerabeelden bekeken en sporen veiliggesteld.

Geen rechtszaak

Het leidde tot drie verdachten, maar niet tot een rechtszaak. Er was niet voldoende overtuigend bewijs volgens persofficier Janine Kramer. Twee van de verdachten kregen zelfs een schadevergoeding.

Het onderzoek werd in 2015 afgesloten, maar de beloning blijft staan. Kramer: “Een aanslag op de democratie, daar wil je iemand voor verantwoordelijk houden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here