Home Suriname Onderzoek toont grote rol DNB bij Surinaams slavernijverleden

Onderzoek toont grote rol DNB bij Surinaams slavernijverleden

38
0
onderzoek-toont-grote-rol-dnb-bij-surinaams-slavernijverleden

foto

Onderzoeker Karwan Fatah-Black houdt een presentatie over het slavernijverleden van De Nederlandsche Bank.


Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft op 1 juli 2022 zijn excuses aangeboden voor de rol die zijn financiële instelling heeft gehad bij het slavernijverleden. Dat Knot hiertoe overgaat is het resultaat van de bevindingen uit een onderzoek van de Universiteit van Leiden, naar het slavernijverleden en de rol van DNB daarin. Karwan Fatah-Black presenteerde deze onderzoeksresultaten afgelopen maandag tijdens een lezing in de vergaderzaal van het Nationaal Archief Suriname.

De conclusie hieruit is dat bij de oprichting van DNB de grootste investeerders veel belangen hadden in het slavernijsysteem en dat het startkapitaal voor een deel afkomstig is uit slavernij gerelateerde activiteiten. Indirect is ze ook betrokken geweest bij het faciliteren/dienstbaar zijn aan dit systeem en heeft ze een grote rol heeft gehad bij het beschermen van de afschaffing van de slavernij. Hiermee is ook bijgedragen aan de ontwikkeling van de Nederlandse economie

Het onderzoek is op aandringen van DNB gedaan om erachter te komen welk aandeel zij had in de slavernijperiode. Gebleken is dat zij nogal een dikke vinger in de pap hadden bij het in standhouden van het slavernijsysteem. Hun directe betrokkenheid bij het slavernijverleden was hiermee duidelijk zichtbaar en heeft DNB ook haar invloed aangewend om de afschaffing van de slavernij te vertragen. Door toedoen van DNB werden slaveneigenaren vorstelijk beloond in ruil voor de slaven die vrijkwamen. Ook het Staatstoezicht, dat ingesteld werd na de afschaffing van de slavernij, werd door DNB voorbereid evenals dat voor de contracten bij de immigranten.

Karwan Fatah-Black doet nu al bijkans 14 jaar onderzoek naar de geschiedenis van Suriname en vindt het verder ook interessant om samen met Surinamers hieraan te werken. “Niet alleen naar het slavernijverleden, maar ook naar alle andere delen van de geschiedenis. Dit is een prachtige kans om de nationale geschiedenis opnieuw te onderzoeken en opnieuw te vertellen.