Home Suriname Mathoera: Bezoek Sri Sri Ravi Shankar; perfecte timing

Mathoera: Bezoek Sri Sri Ravi Shankar; perfecte timing

29
0
mathoera:-bezoek-sri-sri-ravi-shankar;-perfecte-timing

foto

Krishna Mathoera heeft belofte ‘IStandforPeace’ gedaan op de AOLF-website, waar ruim één miljoen personen zich al hebben gecommitteerd. (Foto: Ranu Abhelakh)


Voortdurende discussies over de financiële crisis, gronduitgifte, wateroverlast, hoge winkelprijzen, roof en zelfmoord: spiritueel leider en vredesambassadeur Sri Sri Ravi Shankar had geen beter tijdstip kunnen kiezen om Suriname te bezoeken. Komende week start hij zijn Zuid-Amerika tour in ons land met zijn wereldwijde #IStandforPeace campagne: een visie over hoe wereldvrede te bereiken door een stressvrije en geweldloze samenleving.

Surinamers gaan door een moeilijke tijd heen. Er is veel stress in die samenleving, mede vanwege de moeilijke omstandigheden waarin mensen dagelijks proberen te overleven, stelt defensieminister Krishna Mathoera tevens voorzitter van de presidentiële werkgroep ‘voorbereiding bezoek Sri Sri Ravi Shankar’ in gesprek met Starnieuws. Het bezoek nu van de vredesgezant is een perfecte timing om mensen te bemoedigen: dit is een omstandigheid van tijdelijke aard en dus zal die ook voorbij gaan. En om de vredesboodschap te delen, waaruit personen inspiratie, kracht en energie kunnen putten om de problemen tegemoet te treden. En verder te helpen om een bijdrage te leveren aan de oplossing daarvan.

De spirituele meester komt op uitnodiging van president Chan Santokhi. “Dit soort hoge bezoeken van een humanitaire en spirituele leider, die wereldwijd door regeringsleiders en internationale organisaties erkend en gerespecteerd wordt en miljoenen volgelingen kent, stralen een positieve energie uit.”

Bedreigingen vrede en rust

Hoewel de Surinaamse multiculturele/-etnische samenleving vredevol is, wordt de vrede en rust bedreigd door criminaliteit en armoede. Maar ook door wat buiten Suriname om gebeurt, zoals de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Een ver-van-mijn-bedshow waarvan iedereen de gevolgen tot in de eigen portemonnee voelt. De vraag om ons land te bezoeken en de vredeboodschap en kennis met de regering en de samenleving te delen moet dan ook in dit licht gezien worden, geeft Mathoera aan.

Op de volle agenda van 13 tot en met 15 juli staan tal van ontmoetingen met verschillende personen en instanties. De vredespleiter spreekt onder meer op donderdag 14 juli de ‘Captains of Industries’ (toppers en hoofden uit verschillende sectoren) toe tijdens een business meeting. Na een persconferentie vervolgt hij het programma met het ontsteken van de ‘vredesvlam’ nabij het paleis. Hier ontmoet Sri Sri de president en andere regeringsfunctionarissen, gevolgd door een beleefdheidsbezoek aan De Nationale Assemblee.

Donderdagavond houdt Art of Living (AOL) Suriname een publiek evenement An Evening of Wisdom & Medidation with Gurudev Sri Sri Ravi Shankar in de Anthony Nesty Sporthal. Een avond met zang, muziek, meditatie en wijsheden van de spiritueel leider zelf. Tegen donaties zijn toegangsbewijzen hiervoor te krijgen.

    

Universele principes en menselijke waarden

Sri Sri, begon AOL Foundation in 1981. Het groeide uit tot één van de grootste internationale humanitaire vrijwilligersorganisaties in de wereld, met zelf een adviesorgaan in de Verenigde Naties (VN). Afgelopen april startte Sri Sri zijn I Stand for Peace missie tijdens een VN-activiteit in Europa. Zijn filosofie en visie zijn niet gebonden aan religie, cultuur of etniciteit, maar gebaseerd op universele principes en menselijke waarden. Zo ontmoet hij vrijdagochtend de Interreligieuze Raad in Suriname om met hen van gedachte te wisselen over het bereiken van vrede. Hierna zet hij zijn Zuid-Amerika ‘IStandforPeace-tour’ voort in onder meer Guyana, Brazilië en Chili.

Dit is de derde keer dat Sri Sri Suriname aandoet. Eerder bezocht hij ons land in 1998, toentertijd een stuk onbekender en weer in 2001. In Suriname wist men intussen wie hij was. Hij ging toen gesprekken aan met vicepresident Jules Ajodhia, legertoppers en in het parlement sprak hij assembleevoorzitter Jagernath Lachmon en parlementariërs als Fred Derby. En tijdens het publieke evenement in het NIS volgden Desi en Ingrid Bouterse samen met honderden volgelingen de meditatie en satsang met Sri Sri.

Behoefte leren omgaan met stress

AOL Suriname, sinds 1998 actief biedt onder meer ademhaling- en meditatiecursussen, yogalessen en behandelmethodes voor specifieke groepen. Allemaal technieken om tot innerlijke rust te komen. Ongeveer 25.000 Surinamers volgden al een cursus.

Nu de coronapandemie enigszins beheersbaar is, wil Mathoera samen met de organisatie de cursussen voor onder meer het leger oppakken. Er is behoefte binnen de organisatie om te leren hoe je met stress en emoties omgaat.

Als ex-voorzitter van AOL Suriname, herinnert Mathoera zich de trainingen voor andere gewapende machten en gedetineerden. “Iets meer dan 60 gedetineerden hebben in het verleden de prison SMART training gevolgd.” Er waren positieve reacties en vraag naar meer trainingen, waar geleerd werd hoe met stress, agressie en trauma om te gaan.

Vrede begint met jezelf

Mathoera heeft graag dat Surinamers de boodschap en kennis van de spirituele leider en vredesambassadeur tot zich nemen. “Vrede begint met jezelf”, benadrukt ze, “want als je niet vredevol bent in jezelf, met jezelf, over jezelf, dan kun je dat ook niet uitdragen.” Onze gedragingen hebben te maken met ons kennisniveau, stelt ze verder. “Als we die kennis vergroten, dan besef je hoe belangrijk het is om emoties te kunnen beheersen en/of te transformeren en kalm te zijn.” Wie ontspannen en gelukkig is, straalt dit ook uit.

Dit alles vergroot het gevoel van verbondenheid. “Als je je niet verbonden voelt met de ander, kun je ook niet opkomen voor diens belangen”. Dit hebben we nodig in het leven en zeker in de huidige situatie. Mathoera vindt het daarom van belang dat vooral beleidsmakers dit positieve gevoel van verbondenheid, zich eigen maken. “Dit is enorm belangrijk, zodat wij ons dan beter kunnen inleven in de problemen van de samenleving en dat we als leiders er zijn voor de mensen.”