Home Suriname Brazilië: Politiek geweld stijgt, partijfunctionaris vermoord

Brazilië: Politiek geweld stijgt, partijfunctionaris vermoord

31
0
brazilie:-politiek-geweld-stijgt,-partijfunctionaris-vermoord

foto

Marcelo Arruda, aanhanger van de Braziliaanse voormalige president Luiz Inacio Lula da Silva, is gedood door een vermeende aanhanger van de huidige president Bolsonaro op zijn verjaardagsfeestje in Foz do Iguacu, Parana. (Foto: Reuters)


Een lokale functionaris van de Braziliaanse linkse oppositiepartij Arbeiderspartij (PT) is zaterdag doodgeschoten door een federale gevangenisbewaker die steun uitschreeuwde voor de president Jair Bolsonaro, volgens een rapport van de civiele politie en een getuige. Marcelo Arruda, een gemeentelijke bewaker en PT-functionaris, vierde zijn verjaardagsfeestje in de Zuid-Braziliaanse stad Foz de Iguacu, in de deelstaat Parana, toen Jorge Jose da Rocha Guaranho het evenement betrad en hem doodschoot.

Arruda, die ook gewapend was, schoot terug en doodde Guaranho, volgens een PT-verklaring.

De dood van de twee mannen is een slecht voorteken in de aanloop naar de verkiezingen in oktober, waarvan velen verwachten dat ze zeer beladen zullen worden in het politiek gepolariseerde Brazilië. De linkse voormalige president Luiz Inacio Lula da Silva is de presidentskandidaat van de PT en heeft in de peilingen een voorsprong op Bolsonaro.

Bolsonaro, die al lang tekeer gaat tegen Lula en zijn linkse bondgenoten, heeft het idee geopperd om geen verkiezingsverlies te accepteren, daarbij verwijzend naar ongegronde beweringen over verkiezingsfraude en problemen met het alom gerespecteerde elektronische stemsysteem van Brazilië.

Volgens een rapport van de burgerlijke politie en een getuige die met Reuters sprak, verscheen Guaranho onuitgenodigd op het feest, met een pistool gericht terwijl hij ook beledigingen schreeuwde naar de aanwezigen en woorden ter ondersteuning van Bolsonaro.

Aluizio Palmar, een journalist die op het feest was, vertelde Reuters dat een man arriveerde en begon te schreeuwen ter ondersteuning van Bolsonaro, die hij beschreef als een “legende”. Volgens Palmar ging de man weg, maar kwam hij ongeveer 15 of 20 minuten later terug, met een pistool op Arruda gericht.

Arruda beval hem te stoppen en identificeerde zich als lid van de veiligheidstroepen. Beide mannen openden vervolgens het vuur en doodden elkaar, aldus de PT-verklaring, het politierapport en beelden van beveiligingscamera’s in lokale media.

“Vanochtend is weer een dierbare kameraad overleden, een slachtoffer van intolerantie, haat en politiek geweld”, zei de nationale president van de PT, Gleisi Hoffmann, in een verklaring.

Op sociale media herhaalde Bolsonaro een post uit 2018 waarin “steun werd geweigerd van degenen die geweld tegen tegenstanders beoefenen”.

“Ik vraag dit soort mensen om voor de samenhang van kant te veranderen en links te steunen”, zei Bolsonaro in de tweet.