Home Nederland Conservatieve favoriet Ben Wallace geen kandidaat voor leiderschap Tories

Conservatieve favoriet Ben Wallace geen kandidaat voor leiderschap Tories

28
0
conservatieve-favoriet-ben-wallace-geen-kandidaat-voor-leiderschap-tories

AFP

NOS Nieuws

De Britse minister van Defensie Ben Wallace stelt zich niet verkiesbaar voor het voorzitterschap van de Conservatieve Partij. Bij partijgenoten gold Wallace als favoriet om Boris Johnson op te volgen als partijleider en daarmee ook als nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Johnson maakte enkele dagen geleden bekend dat hij opstapt als premier.

“Na zorgvuldig overleg met collega’s en familie heb ik besloten om me niet verkiesbaar te stellen voor het leiderschap van de Conservatieve Partij”, meldt Wallace op Twitter. Hij bedankt iedereen die steun aan hem heeft toegezegd. Aan welke potentiële kandidaat hij zijn steun geeft, is niet duidelijk.

Volgens Wallace was het geen gemakkelijke beslissing, “maar mijn focus ligt op mijn huidige baan en het veilig houden van dit geweldige land. Ik wens alle kandidaten veel succes en hoop dat we ons snel weer kunnen concentreren op de kwesties die we allemaal moeten aanpakken.”

Wallace is een oudgediende binnen de Conservatieve Partij; hij nam 1999 namens de partij zitting in het Schotse parlement en sinds 2005 in het Lagerhuis.

Vertrek Johnson

Onder druk van zijn eigen partij en nadat meerdere leden van zijn kabinet ontslag hadden genomen, kondigde Johnson afgelopen donderdag zijn vertrek aan. Kort daarvoor had hij moeten toegeven dat hij in februari partijlid Chris Pincher als deputy chief whip had benoemd, terwijl hij wist dat er een beschuldiging van seksueel wangedrag tegen Pincher was geuit.

Maar die kwestie was slechts de druppel in een reeks schandalen, waarbij ‘Partygate’ het afgelopen jaar de meeste aandacht opeiste. Op het hoogtepunt van de coronapandemie organiseerde de staf van Johnson lockdownfeestjes in de ambtswoning en in andere regeringsgebouwen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here