Home Suriname Nicaragua zet nonnen van Moeder Teresa het land uit

Nicaragua zet nonnen van Moeder Teresa het land uit

24
0
nicaragua-zet-nonnen-van-moeder-teresa-het-land-uit

foto

Nonnen van de Missionaries of Charity, opgericht door Moeder Teresa, arriveren op 6 juli 2022 in Penas Blancas, Costa Rica nadat de regering van Nicaragua hun organisatie heeft gesloten, samen met andere liefdadigheidsinstellingen en maatschappelijke organisaties. (Foto: Reuters)


Nonnen van de door Moeder Teresa gestichte orde hebben Nicaragua verlaten, nadat hun organisatie van haar juridische status was ontdaan. Ze werden door de politie naar de grens begeleid en staken te voet de grens met het naburige Costa Rica, over.

Hun organisatie is één van de laatste die is gesloten als onderdeel van een hardhandig optreden tegen iedereen die geacht wordt zich te verzetten tegen president Daniel Ortega. De katholieke kerk heeft een uitgesproken mening over mensenrechtenschendingen in Nicaragua.

Lokale media zeiden dat 18 nonnen van de Missionaries of Charity naar de grens werden gereden in een bus onder begeleiding van migratiefunctionarissen en politieagenten.

Het Nicaraguaanse parlement, waar leden van de Sandinistische partij van president Ortega in de meerderheid zijn, hebben de groep op 28 juni haar juridische status ontnomen. De nonnen werkten al sinds 1988 met de armen in Nicaragua en runden een kinderdagverblijf, een tehuis voor mishandelde en verlaten meisjes en een verpleeghuis.

Een overheidsdepartement dat toezicht houdt op niet-gouvernementele organisaties beschuldigde het van “niet voldoen aan zijn verplichtingen” om de herkomst van zijn fondsen aan te geven.

Sinds 2018 zijn in Nicaragua meer dan 200 organisaties gesloten wegens vermeende overtreding van nieuwe wetten over financiering. Onder degenen die zijn gesloten, is de beroemde Nicaraguaanse taalacademie en een medische liefdadigheidsinstelling die operaties biedt aan kinderen met een gespleten gehemelte.

De spanning tussen de regering van Daniel Ortega en de katholieke kerk is hoog geweest sinds geestelijken studenten die protesteerden tegen president Ortega, onderdak gaven tijdens een golf van anti-regeringsprotesten in 2018.

In 2019 verliet de uitgesproken hulpbisschop van Managua, Silvio Báez, het land, nadat hij verschillende doodsbedreigingen had gehad. En meer recentelijk, in maart, heeft de regering de apostolische nuntius uitgezet – het equivalent van de katholieke kerk aan een ambassadeur – in een beweging die het Vaticaan een “ongerechtvaardigde eenzijdige maatregel” noemde.

President Ortega zelf heeft katholieke geestelijken ervan beschuldigd “staatsgrepen” te zijn en noemde hen “duivels in soutanes”. De 76-jarige Ortega is bezig aan zijn vierde opeenvolgende ambtstermijn na het winnen van de presidentsverkiezingen van 2021, die alom als schijnvertoning werden bestempeld.