Home Suriname Dringende aanpak uitbraak ziekte van Weil in Nickerie

Dringende aanpak uitbraak ziekte van Weil in Nickerie

20
0
dringende-aanpak-uitbraak-ziekte-van-weil-in-nickerie

foto

De geïnstalleerde werkgroep op de werkkamer van de districtscommissaris van Nickerie. De werkgroep moet ervoor zorgen dat de rattenplaag waarmee het district kampt, wordt weggemaakt.


Nickerie heeft te kampen met een uitbraak van de ziekte van Weil, een infectieziekte die wordt veroorzaakt door Leptospira interrogans. De belangrijkste verspreider van de ziekte bij mensen is de bruine rat, vandaar ook de naam rattenziekte. In de afgelopen weken zijn er 31 verdachte gevallen geregistreerd in Nickerie, waarbij 9 positief zijn getest. Het jongste slachtoffer is 14 jaar en het oudste 72. Eén persoon is overleden aan de gevolgen van de ziekte van Weil.

Elf personen zijn negatief getest, terwijl van twee de resultaten nog niet bekend zijn. Bij tien patiënten is er geen serologie onderzoek verricht. Het Mungra Medisch Centrum heeft in mei drie en in juni zes gevallen geregistreerd, waarvan drie in Nieuw Nickerie en zes in de Westelijke polders. Het gaat om een vrouw en acht mannen.

De ziekte van Weil ontstaat door besmetting met Leptospira interrogans via water dat is besmet met rattenurine. Het micro-organisme kan binnentreden via je slijmvliezen of via open wonden.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid die met een delegatie van de PAHO in Nickerie was, heeft de samenleving opgeroepen niet in paniek te raken, maar zelf te proberen veel te voorkomen door beschermende kleding en laarzen te gebruiken. Hij doelde daarmee vooral op de boeren en de arbeiders. “Niemand hoeft te sterven aan deze ziekte. Indien je je goed beschermt en tijdelijk laat behandelen, zijn de overlevingskansen groot”.

De eerste symptomen van de ziekte van Weil zijn koorts en koude rillingen, spierpijn, misselijkheid en braken, hoofdpijn en dalende bloeddruk. Ongeveer vier dagen na het verschijnen van de eerste symptomen kun je last krijgen van geelzucht door leverontsteking. Bloedingen uit de slijmvliezen van neus, mond en ogen kunnen dan ook optreden. Ook huidbloedingen zijn mogelijk. Je urine zal bloed bevatten door de aantasting van je nieren.

De bewindsman heeft een Task Force geïnstalleerd waarin verschillende vertegenwoordigers van de diverse diensten zitten. Om de besmetting te verminderen cq te voorkomen zal de werkgroep zo gauw mogelijk een plan van aanpak moeten opstellen en die uitvoeren. ” De rattenplaag moet aangepakt worden en wij moeten escalatie voorkomen”, benadrukte Ramadhin.

Parlementariër Harriette Ramdien verwacht dat de werkgroep snel aan de slag gaat. Zij heeft voorgesteld zo spoedig mogelijk over te gaan tot voorlichting van de samenleving en de erven te ontdoen van grofvuil. “Nickerianen maken zich zorgen en kijken uit naar een oplossing zijdens de overheid,” zei ze.

Minister Ramadhin zal tijdens zijn bezoek aan het rijstdistrict ook gesprekken voeren met de verschillende artsen in het district. Hij zal zich gedurende twee dagen samen met zijn team en het BOG oriënteren in de diverse gebieden.