Home Suriname Britse conservatieven willen directe vervanging premier Johnson

Britse conservatieven willen directe vervanging premier Johnson

27
0
britse-conservatieven-willen-directe-vervanging-premier-johnson

foto

De Britse premier Boris Johnson spreekt tijdens Prime Minister’s Questions in het Lagerhuis in Londen, Groot-Brittannië. (Foto: Reuters)


De Britse premier Boris Johnson moet onmiddellijk worden vervangen in plaats van als interim-leider te blijven totdat zijn opvolger is gevonden, zeiden verschillende conservatieve parlementsleden donderdag. Johnson zal vandaag zijn ontslag als premier aankondigen, zei een regeringsbron, nadat hij in de steek is gelaten door ministers en de wetgevers van zijn Conservatieve Partij, die zeiden dat hij niet langer geschikt was om te regeren.

Vijf conservatieve parlementsleden eisten donderdag zijn ontslag en zeiden dat een andere minister het roer zou moeten overnemen tijdens een proces dat weken kan duren, omdat hij het gezag heeft verloren nadat meer dan 50 mensen de regering hadden verlaten.

Dominic Raab, de vicepremier, zou een geschikte vervanger zijn, zeiden twee hooggeplaatste conservatieve wetgevers. “We moeten zo snel mogelijk van Boris af. Hij is te giftig. Raab als interim-premier zou acceptabel zijn”, zei een conservatieve wetgever.

 

Het besluit van Johnson om te verwijderen, markeert het einde van een politieke carrière waarin hij Groot-Brittannië uit de Europese Unie leidde en zijn conservatieve partij meenam naar de grootste verkiezingsoverwinning in drie decennia. Het was niet duidelijk of Johnson in een vervangende functie zou of kon blijven terwijl zijn opvolger werd gekozen.

Handelsminister Kwasi Kwarteng zei dat de Conservatieve Partij zo snel mogelijk een nieuwe leider nodig had, en drong erop aan dat de regering moet blijven opereren. “We hebben nu zo snel mogelijk een nieuwe leider nodig. Iemand die het vertrouwen kan herstellen, het land kan genezen en een nieuwe, verstandige en consistente economische benadering kan ontwikkelen om gezinnen te helpen”, zei hij op Twitter. “De wielen van de overheid moeten in de tussentijd doorgaan.”

George Freeman, die donderdag aftrad als minister van Wetenschap, was openhartiger. “Boris Johnson moet de zegels van zijn ambt inleveren, zijn excuses aanbieden aan Hare Majesteit en haar adviseren om vandaag een interim-premier te bellen om het stokje over te nemen, zodat de ministers weer aan het werk kunnen en we een nieuwe conservatieve leider kunnen kiezen om te proberen de schade te repareren en het vertrouwen te herstellen”, zei hij.