Home Suriname Staatsolie’s Corrie: 30 miljard vaten olie in Suriname-bekken

Staatsolie’s Corrie: 30 miljard vaten olie in Suriname-bekken

25
0
staatsolie’s-corrie:-30-miljard-vaten-olie-in-suriname-bekken

foto

Het offshore gebied van Suriname bevat volgens vicepresident Offshore Staatsolie, Glenn Corrie, zo’n 30 miljard vaten aan winbare olie.


De recente olievondsten van Suriname in Blok 58 brengen het aantal winbare hulpbronnen van het land op meer dan vijf miljard vaten olie-equivalent. Maar dat aantal is slechts een fractie van wat er in het Surinamebekken wordt verondersteld te zijn.

Seismische gegevens verkregen door Staatsolie Maatschappij Suriname suggereren dat het Suriname-bekken ongeveer 30 miljard vaten olie-equivalent bevat en dit, volgens Glenn Corrie, vicepresident van Offshore van Staatsolie, “is de echte prijs”. Hij gaf hierover een presentatie op de Suriname Energy, Oil and Gas Summit (SEOGS) die maandag is begonnen en vandaag wordt afgesloten.

Momenteel heeft slechts 40% van Suriname’s offshore olieblokken een vergunning, zo’n 32 miljoen acres, waardoor meer dan 60% onaangeroerd en rijp met potentieel is gebleven. “… ongeveer 30 miljard vaten aan winbare olie zitten daar in het bassin, dat onze reikwijdte nog moet vinden. Dat is de echte kans voor toekomstige activiteiten. Dat is de echte prijs”, zei hij.

Tegen het vierde kwartaal zal 60% van het onontgonnen offshore-areaal voor het grijpen liggen en Suriname streeft naar goede fiscale voorwaarden voor de ontwikkeling van zijn olie- en gasbronnen. In 2023 heeft Staatsolie ook nog een veiling gepland voor ondiepwaterblokken. “Het is een kans die je absoluut niet mag missen”, stelde Corrie.

Het Guyana-Suriname-bekken is een van ’s werelds meest veelbelovende gebieden voor olie-exploratie, vooral sinds een consortium onder leiding van Exxon Mobil meer dan 11 miljard vaten winbare olie- en gasbronnen heeft gevonden in buurland Guyana.