Home Suriname Asabina: Brokopondo kijkt reikhalzend uit naar moment bevrijding

Asabina: Brokopondo kijkt reikhalzend uit naar moment bevrijding

19
0
asabina:-brokopondo-kijkt-reikhalzend-uit-naar-moment-bevrijding

26 Jun, 00:00

foto

De spuikleppen van Afobakadam die wijd opengezet waren, gaan naar een opening van 10%. SPCS denkt aan compleet sluiten van de kleppen.


Assembleelid tevens kapitein en lid van het Platform Traditionele Gezagsdragers Brokopondo, Ronny Asabina, staat niet te juichen over de mededeling van Staatsolie dat de spuikleppen van de Afobakadam naar ‘safe spill’ gaan. Het bedrijf heeft meegedeeld dat vanaf dit weekend de spuikleppen een opening van 10% zullen hebben. Verwacht wordt dat de stroomafwaarts gelegen gebieden weer droog zullen komen te liggen. 

Asabina zegt in gesprek met Starnieuws dat “de gemeenschap van Brokopondo reikhalzend uitkijkt naar het moment van bevrijding uit deze benarde en onmenselijke situatie waarin ze buiten haar schuld en invloedsfeer om terecht is gekomen.”


 

Het waterniveau in het stuwmeer ligt nu op een zodanig niveau dat het de benodigde berging, voor een eventuele bovengemiddelde regenval in de maanden juli en augustus, verschaft. Op basis hiervan, heeft Staatsolie Power Company Suriname NV (SPCS) besloten om van start te gaan met het gefaseerd sluiten van de spuikleppen. Afhankelijk van de regenval in de komende periode, zullen de spuikleppen weer worden geopend op 20% of compleet worden gesloten. Vooralsnog wordt het compleet sluiten van de spuikleppen als de meest waarschijnlijke prognose aangemerkt, zegt het bedrijf.

SPCS heeft in april 2022, door de extreme regenval in maart 2022, de spuipoorten verder moeten openen boven het zogenoemde ‘safe spill’ niveau. Het gevolg was, dat laaggelegen gebieden langs de oever van de Surinamerivier stroomafwaarts van de Afobakadam onder water zijn gelopen. SPCS heeft meegeleefd met de bewoners van die gebieden en heeft via het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) ingespeeld op noodvoorzieningen, waaronder schoon drinkwater en het installeren van faciliteiten om onder andere het onderwijs voort te kunnen zetten. Het dochterbedrijf van Staatsolie zal de gemeenschap blijven informeren over de ontwikkelingen.

Asabina merkt op dat het vertrouwenskloof zo groot is dat Brokopondo deze boodschap bejegent als ‘shi na bribi’. Hij vindt het opvallend en ook vreemd dat het bedrijf niet aangeeft binnen welk tijdsbestek er sprake zal zijn van normalisatie van de situatie. Hetzelfde bedrijf heeft bij eerdere gelegenheden aangegeven dat tot medio augustus het regenweer zal aanhouden om nu te vernemen dat het compleet sluiten van de spuikleppen als de meest waarschijnlijke prognose aangemerkt wordt. “Want vooralsnog is het onduidelijk of de ‘gunstige weerverwachtingen’ overeenkomen met de prognoses van ter zake deskundige experts en autoriteiten”.

Betreurenswaardig en onacceptabel is voor Asabina dat het bedrijf aangeeft dat er is meegeleefd met de gedupeerden en getroffenen, door in te spelen op noodvoorzieningen, waaronder schoon drinkwater en onderwijsfaciliteiten. “Hiermee wordt bevestigd dat men de ernst van de dagelijkse problemen en uitdagingen waarmee de plaatselijke gemeenschappen geconfronteerd worden bagatelliseert en dus onvoldoende oog en oor hiervoor heeft. Alsof de gemeenschap van Brokopondo bij meerdere gelegenheden voor de lol en voor mooi mooi haar slechte woon- en leefomstandigheden onder de aandacht van Staatsolie, het parlement en de regering heeft gebracht”, betoogt Asabina.

Advertenties