Home Suriname Jubithana: SLM heeft alle rust nodig voor reddingsoperatie

Jubithana: SLM heeft alle rust nodig voor reddingsoperatie

28
0
jubithana:-slm-heeft-alle-rust-nodig-voor-reddingsoperatie

foto

Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme.


De directie en het bestuur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) zijn bezig met het herstructureringsplan. Er moet alle ruimte geboden worden om in alle rust het reddingsplan uit te werken. De regering heeft vanaf het begin gesteld dat het bedrijf gered moet worden. Er moet geen politieke en sociale druk zijn, opdat de operatie kan worden uitgewerkt. Dit verzoek is volgens minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme niet ongebruikelijk, gelet op de grote concurrentie en de kansen.

Minister Jubithana en president Chan Santokhi zijn gisteren in De Nationale Assemblee ingegaan op de kwestie SLM. Dit parastataal bedrijf is uitgehold. Er zijn geen jaarrekeningen vanaf 2015. Volgens de directie is de schuld die de SLM heeft US$ 75 miljoen. Er zijn diverse claims en leveranciers willen geen zaken doen met het bedrijf. Voor leasen van vliegtuigen wordt er voor een week evenveel betaald als het gangbaar is voor een maand. Dit komt doordat er geen vertrouwen is, door jarenlang slecht beleid. Er zijn ook claims van schuldeisers. Er is mismanagement gevoerd bij de SLM, waarbij er sprake is van verspilling en oneigenlijke handelingen. Er zijn veel verkeerde beslissingen genomen. Jubithana heeft een beeld gegeven van de status van de SLM.

De regering ziet ook veel kansen om de SLM tot een florerend bedrijf te maken, maar er moeten diverse besluiten worden genomen. Er zijn diverse reële kansen, waaronder de oil & gas ontwikkelingen en de toerismesector. Jubithana voerde aan dat diverse luchtvaartmaatschappijen succesvol opereren en Suriname als bestemming willen. Er is ruimte voor de SLM om te herrijzen. Een mogelijkheid is ook om joint ventures aan te gaan. Er komen nog diverse luchtvaartovereenkomsten. De kansen moeten worden benut. Er moeten nieuwe strategieën worden ontwikkeld.

De president merkte op dat SLM zich inzet voor duurzame partnerschappen, nationaal en internationaal. Voor accuraat en deugdelijk financieel beheer en beleid zal N.V. Vespasian als financieringsmaatschappij onderdeel zijn van de nieuwe structuur. Flying On Trusted Wings NV is volgens Santokhi rechtmatig opgericht, conform het vennootschapsrecht en maakt deel uit van de reddingsoperatie. Er wordt ook gewerkt aan het aantrekken van de juiste deskundige personen op de juiste plekken, terwijl de operatie in stand gehouden wordt, ondanks de dagelijkse dreigingen, gecreëerd door wanbeleid uit het verleden.