Home Nederland Reddingswerk na aardbeving Afghanistan komt moeizaam op gang

Reddingswerk na aardbeving Afghanistan komt moeizaam op gang

15
0
reddingswerk-na-aardbeving-afghanistan-komt-moeizaam-op-gang

In Afghanistan komt het reddingswerk na de zware aardbeving van eergisteren moeizaam op gang. Bij de beving kwamen zeker 1000 mensen om het leven, meer dan 1500 mensen raakten gewond. Volgens een hoge VN-gezant in Afghanistan zijn zeker 2000 huizen verwoest door de beving. Gemiddeld wonen er in het getroffen gebied zeven of acht mensen in een huis.

De hoogste leider van de Taliban heeft de internationale gemeenschap gevraagd om hulp. Ook zegt de regering dat er geen geld is om de mensen die in nood zijn te hulp te schieten.

De reddingsoperatie in het berggebied verloopt moeilijk:

Reddingswerk in berggebied Afghanistan moeilijk na aardbeving

De beving was in een afgelegen gebied en het reddingswerk wordt nog verder bemoeilijkt door aardverschuivingen als gevolg van regenval van de afgelopen tijd. Daardoor zijn de vaak toch al slecht begaanbare wegen in nog slechtere staat. Er zijn helikopters ingezet om mensen in het getroffen gebied te hulp te schieten.

Staatspersbureau Bakhtar toonde beelden van mensen die met de hand door het puin zoeken naar vermisten. Of er machines naar het gebied zijn gestuurd en of die er überhaupt kunnen komen, is niet duidelijk. Sommige dorpen zijn volledig verwoest.

NOS

Internationale hulpverleners zijn er nauwelijks in Afghanistan, na de machtsovername door de Taliban in augustus. Veel landen zijn huiverig om direct samen te werken met het nieuwe regime. Japan heeft inmiddels hulp toegezegd. Volgens de VN-gezant hebben de Taliban nog niet gevraagd om hulp via de Verenigde Naties.

De beving werd volgens het Europees seismologisch centrum gevoeld in een gebied van meer dan 500 kilometer, door zeker 119 miljoen mensen in Afghanistan, Pakistan en India. De verwachting is dat het aantal slachtoffers nog zal oplopen.

Correspondent Aletta André:

“Er wordt met zeer beperkte middelen gewerkt. Het is opnieuw gaan regenen, wat de reddingsoperatie bemoeilijkt, en duizenden mensen moeten in de open lucht slapen terwijl er nog wordt gewerkt aan het leveren van tenten en andere middelen voor eerste hulp. Het dodental is sinds gisteren niet opgelopen, maar dat komt vooral doordat men niet in staat is het puin van ingestorte huizen te ruimen of om überhaupt informatie te krijgen uit bepaalde dorpen. Gevreesd wordt dat er nog veel levenden onder het puin liggen. Mensen lagen tijdens de aardbeving allemaal te slapen.

Burgers zijn naar het gebied gereisd om te helpen. De Taliban hebben gezegd dat ze het niet aankunnen: ze hebben niet de middelen en mankracht voor deze reddingsoperatie, dus er wordt nu gekeken naar landen in de buurt, zoals Turkije, die reddingsteams kunnen sturen. Ook de EU en Japan hebben hulp aangeboden, maar bij gebrek aan relaties met de Taliban loopt dat niet soepel. Pakistan is wel bezig met noodhulp en medische hulp.

De VN heeft ook teams gestuurd om in kaart te brengen wat er nodig is. Er zijn ook hulporganisaties als Unicef en Artsen zonder Grenzen die nog steeds actief zijn in het aardbevingsgebied. Maar de algemene aanwezigheid en middelen van hulporganisaties is veel minder geworden sinds de Taliban aan de macht zijn. Maar bij deze crisis wordt alle hulp aangegrepen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here