Home Suriname IDB-project voorziet kansen voor werkzoekenden

IDB-project voorziet kansen voor werkzoekenden

16
0
idb-project-voorziet-kansen-voor-werkzoekenden

foto

Vlnr: Steven Collins (Chief of Operations IDB), Naomi Esajas-Friperson (onderdirecteur Arbeidsmarkt), minister Steven Mac Andrew, Antonio Gonsalves (IDB-vertegenwoordiger).


De Inter-American Development Bank (IDB) wil met het project ‘Labor Market Alignment With New Industries’ (Afstemming van de arbeidsmarkt op nieuwe sectoren), werkzoekenden vaardigheden aanleren die zijn afgestemd op de behoeften van de productieve sector. Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (A,W&J) heeft woensdag van Antonio Gonsalves, Representative of the IDB en Steven Collins, Chief of Operations of the IDB, informatie gekregen over het project.

Het project moet resulteren in het vergroten van de toegang van werkzoekenden tot arbeidsmarktbemiddelingsdiensten, door arbeidsmarktinformatie over werk en werving toegankelijk te maken voor hen. Gonsalves en Collins hopen dat met de uitvoering van dit project er minder behoefte zal zijn om expertise en vaktechnische krachten uit het buitenland te halen als die zelf in het land te vinden zullen zijn.

Mac Andrew ziet met het project vele kansen voor jongeren, maar ook andere werkzoekenden. De onderdirecteur Arbeidsmarkt van het ministerie, Naomi Esajas-Friperson, was ook aanwezig bij het onderhoud. Het Onderdirectoraat Arbeidsmarkt zal, indien het project wordt goedgekeurd door de Board van de IDB, de counterpart zijn bij de uitvoering.

Een belangrijk aspect van dit project zal de digitalisering inhouden van de Dienst der Arbeidsbemiddeling. Het is de bedoeling dat ook de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) betrokken wordt bij het project, om een bijdrage te leveren aan specifieke vaktraining van werkzoekenden.  

De IDB-functionarissen hebben aangegeven dat middels dit project een handreiking wordt gedaan aan Suriname om lokaal kader klaar te stomen voor de ontwikkelingen, die er in de komende vijf jaren zullen plaatsvinden in diverse sectoren. De ontwikkelingsbank vindt dat Suriname uiteindelijk in kaart moet brengen voor welke sectoren specifieke skillsontwikkeling op gang gebracht moet worden.

Er zullen vervolggesprekken worden ingepland om het project uit te werken. Het streven is om spoedig overeenstemming te bereiken, waardoor het project in september dit jaar van start kan gaan en in 2025 kan worden voltooid, meldt de voorlichting van A,W&J.