Home Suriname PAHO: Bloeddonaties krimpen 20% in regio

PAHO: Bloeddonaties krimpen 20% in regio

62
0
paho:-bloeddonaties-krimpen-20%-in-regio

foto


In vergelijking met 2017 is het aantal bloeddonaties in Latijns-Amerika en de Caribische regio met een vijfde afgenomen tijdens het eerste jaar van de Covid-19-pandemie. In 2020 werden volgens de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) 8,2 miljoen eenheden bloed ingezameld, goed voor een transfusie voor meer dan een miljoen mensen.

De PAHO heeft op Wereldbloeddonordag vandaag, mensen opgeroepen om bloed te doneren. De pandemie heeft ons laten zien dat “de bijdrage van bloeddonors van essentieel belang is. Zonder hen zijn de transfusies die elk jaar miljoenen levens helpen redden niet mogelijk”, zei waarnemend assistent-directeur Marcos Espinal van de PAHO tijdens een wereldwijd evenement dat door Mexico werd georganiseerd om deze dag te vieren.  

“De behoefte aan bloed is universeel, maar de toegang ertoe niet,” zei Espinal. De situatie is bijzonder ernstig in landen met lage- en middeninkomens. In veel landen is de vraag naar bloed groter dan het aanbod, en de bloeddiensten staan voor de uitdaging om te zorgen voor de beschikbaarheid van veilig bloed en bloedproducten van goede kwaliteit.

Om tekorten te voorkomen en de veiligheid te waarborgen beveelt PAHO aan dat 100% van de donaties van bloed en bloedbestanddelen afkomstig zijn van vrijwillige en regelmatige donors en dat geen beroep behoeft te worden gedaan op familie of vrienden van patiënten om deze levensreddende hulpbron aan te vullen.

 

De regio is echter nog ver van dat doel verwijderd. In 2020 was 48% van het ingezamelde bloed afkomstig van vrijwillige donoren, 2% meer dan in 2017. En terwijl meer dan 80% van het bloed in tien landen afkomstig was van regelmatige altruïstische donoren, haalde dit aandeel in negen andere landen de 10% niet. PAHO werkt samen met landen om het aantal vrijwillige donaties te verhogen en de veiligheid te waarborgen.

De Wereldbloeddonordag, die in 2005 door de WHO is ingesteld, wordt elke 14 juni gevierd om te wijzen op het belang van de beschikbaarheid van veilig en voldoende bloed en bloedproducten voor iedereen, en om vrijwillige, repetitieve en onbetaalde donoren te bedanken voor hun daad van solidariteit. Het thema van dit jaar is “Bloed geven is een daad van solidariteit. Doe mee en red levens.”