Home Suriname Honorairconsul Italië, Ma Ajong ontvangt onderscheiding

Honorairconsul Italië, Ma Ajong ontvangt onderscheiding

18
0
honorairconsul-italie,-ma-ajong-ontvangt-onderscheiding

foto

Honorair consul van Italië, Steven Ma Ajong.


“Ik zie het als een kleine erkenning voor mijn inspanningen om de banden tussen Suriname en Italië aan te halen en meer business te laten plaatsvinden tussen Italiaanse en Surinaamse bedrijven en instellingen”, zegt honorair consul van Italië,  Steven Ma Ajong, over zijn onderscheiding. Hij werd onlangs door de niet-residerende ambassadeur van Italië, Francesco Azzarello namens de president van de Italiaanse Republiek, Sergio Mattarella, de titel toegekend van ‘Ridder van de Orde van de Italiaanse ster’.

Ma Ajong kreeg de onderscheiding voor het behartigen van Italiaanse belangen, zelfs onder extreme omstandigheden zoals tijdens de Covid-19 periode, waarbij Italianen gestrand waren in Suriname en er chartervluchten geregeld moesten worden terwijl het luchtruim formeel gesloten was. De onderscheiding komt toe aan degenen die zich verdienstelijk hebben gemaakt bij het promoten van vriendschaps- en samenwerkingsrelaties tussen Italië en andere landen.

Ma Ajong ervaart de functie als interessant en leerrijk in combinatie met zijn werk als CEO  van Suriname Alcoholic Beverages; “Ik heb veel geleerd van het diplomatenwerk en het dealen met overheidsinstanties, wat toch heel anders is dan mijn dagelijkse werk.”

Suriname en Italië hebben sinds 1978 een diplomatieke relatie. In de afgelopen jaren zijn er diverse grote projecten uitgevoerd waaronder de schenking van een ambulance en kinderkamer aan ziekeninstellingen, studiebeurzen aan onder meer de Bocconi universiteit in Milaan en de renovatie van de Kathedrale Basiliek. De expansie van de Staatsolie raffinaderij is uitgevoerd door een Italiaans bedrijf als hoofdcontractor, welke periode Ma Ajong als intensief heeft ervaren omdat in de beginfase diverse zaken waaronder visa en werkvergunningen geregeld moesten worden via het Italiaans consulaat.

Ook op het gebied van landbouw, cultuur, architectuur, toerisme en studie heeft Italië veel te bieden aan Suriname. Daar moet veel meer gebruik van gemaakt worden. Ook voor het interesseren van Italiaanse bedrijven om te komen investeren in Suriname zet de honorair consul zich in hoewel hij daarbij direct toegeeft dat dit nog niet erg vlot gaat. Ma Ajong is van mening dat veel meer gehaald kan worden uit de relatie tussen Suriname en Italië. Daarnaast moeten ook onze eigen Surinaamse producten gepromoot worden in Italië. Dit kan onder meer door deelname van Surinaamse bedrijven met hun producten aan beurzen in Italië samen met de overheid.