Home Suriname Maduro bedankt Fernández voor zijn toespraak in Los Angeles

Maduro bedankt Fernández voor zijn toespraak in Los Angeles

28
0
maduro-bedankt-fernandez-voor-zijn-toespraak-in-los-angeles

foto

De Venezolaanse leider sprak vanuit Teheran, de tweede stop van zijn huidige wereldwijde tournee.


De Venezolaanse leider Nicolás Maduro heeft de Argentijnse president Alberto Fernández bedankt voor zijn boodschap op de Summit of the Americas in Los Angeles, een bijeenkomst waarvan Cuba, Venezuela en Nicaragua zijn uitgesloten door het gastland. Maduro zei dat de opmerkingen van Fernández die van een “dappere” man waren.

“Alberto Fernandez heeft een stevige, duidelijke en moedige toespraak gehouden en alles op zijn plaats gezet”, zei Maduro vanuit Iran, die de manoeuvre van Fernández prees om de Amerikaanse president Joseph Biden te bekritiseren voor zijn besluit om die drie landen niet uit te nodigen op grond van het feit dat ze geen democratische regeringen hebben. Vervolgens nodigde Fernández, Biden uit om Buenos Aires te bezoeken voor de Celac-top in december, waar niemand opzij wordt gezet.

Maduro maakte deze opmerkingen op het door de staat gerunde HispanTV van Iran. Iran wordt ervan verdacht het brein achter de bomaanslag op de joodse sociale werkvereniging AMIA in 1994 te zijn en deze te hebben gefinancierd. Niemand is veroordeeld voor de aanslag, behalve de man die het aanvalsvoertuig heeft geleverd.

Iraanse functionarissen die ervan worden verdacht betrokken te zijn geweest bij de aanval, hebben vrij over de hele wereld gereisd, ondanks de waarschuwingen van Interpol.

In zijn toespraak voor de Summit of the Americas riep Fernández ook op tot het onmiddellijke ontslag uit de OAS van de Uruguayaan Luis Almagro, onder wie de continentale organisatie een rol heeft gespeeld in de Boliviaanse opstand die leidde tot het aftreden van Evo Morales en zijn vervanging door Janine Áñez, die momenteel terecht staat voor die acties.

Fernández vroeg Biden ook om het beleid van zijn land ten aanzien van Latijns-Amerika te hervormen en trok de steun van zijn voorganger Donald Trump aan de regering van Mauricio Macri, in twijfel. De Argentijnse president riep ook op tot een verandering in de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), zodat “ze zonder verder uitstel moet terugkeren naar haar bestuur van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied”.

Deze instelling, benadrukte Fernández, “was historisch gezien in Latijns-Amerikaanse handen”, en wordt nu geleid door de Amerikaanse staatsburger Mauricio Claver-Carone.

Maduro is op wereldtournee die eerder deze week begon in Ankara. Terwijl hij in Iran is, zal de Zuid-Amerikaanse leider een ontmoeting hebben met de lokale autoriteiten met wie hij een strategisch document voor 20 jaar zal ondertekenen.

Iran en Venezuela, wier betrekkingen dateren uit de jaren zestig, hebben hun banden in de loop der jaren aanzienlijk versterkt, aangezien hun samenwerking is vastgelegd in gezamenlijke initiatieven om unilaterale dwangmaatregelen van de Verenigde Staten te omzeilen en hun gezamenlijke ontwikkeling op verschillende gebieden te versnellen. De twee landen zijn “kameraden in hun strijd; in anti-imperialisme, in anti-kolonialisme, in anti-racisme”, aldus Maduro’s verklaringen aan HispanTV.

De Venezolaanse leider verwelkomde ook de hulp van Iran bij het verlichten van Amerikaanse dwangmaatregelen door olietankers te sturen, waarmee de dreiging van Washington met irrationele aanvallen werd, omzeild.