Home Nederland Europees onderzoek: coronavaccins zorgen niet voor lang uitblijven menstruatie

Europees onderzoek: coronavaccins zorgen niet voor lang uitblijven menstruatie

17
0
europees-onderzoek:-coronavaccins-zorgen-niet-voor-lang-uitblijven-menstruatie

Volgens het Europees Medicijnagentschap EMA is er geen verband tussen mRNA-coronavaccins en het uitblijven van de menstruatie. De Europese gezondheidstoezichthouder heeft dat onderzocht omdat er meldingen waren van menstruatiestoornissen na een dubbele vaccinatie met Moderna of Pfizer/BioNTech.

Onder uitblijvende menstruatie verstaat het agentschap dat er ten minste negentig dagen geen bloeding is. Bij het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb zijn ruim 24.000 meldingen binnengekomen van het uitblijven van de menstruatie na een vaccinatie. Veel van die meldingen gingen over een kortere periode dan negentig dagen.

Lareb twijfelt niet aan de uitkomsten van het EMA-onderzoek. Maar “er is daar gekeken naar het uitblijven van de menstruatie over een wat langere periode.” De meldingen die bij het Lareb zijn binnengekomen gaan veelal over een kortere tijd.

Ze laat verder weten dat Lareb zelf onderzoek doet naar het uitblijven van de menstruatie en het eventuele verband met de inentingen.

Vrouwen die dubbel ingeënt zijn hebben ook gemeld dat ze heviger of langer bloeden. De Europese vaccinatiewaakhond doet nog onderzoek of daar een verband tussen bestaat.

Stoornissen kunnen volgens het EMA ook andere oorzaken hebben, zoals medische aandoeningen. Ook stress en vermoeidheid kunnen een rol spelen.

Uit een onderzoek in Noorwegen bleek dat het aantal vrouwen dat heviger menstrueerde toenam na de coronavaccinaties. Een verband daartussen werd later ontkracht door het Europees Medicijnagentschap, meldt persbureau Reuters.

Uit een Amerikaans onderzoek bleek dat een vaccinatie tegen het coronavirus kan leiden tot een iets langere menstruatiecyclus, maar die verstoring zou miniem zijn en snel verdwijnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here