Home Suriname Regens brengen verlichting in Paraguay en Paraná rivier

Regens brengen verlichting in Paraguay en Paraná rivier

22
0
regens-brengen-verlichting-in-paraguay-en-parana-rivier

foto

De waterkrachtcentrales van “Itaipu en Yacyretá werken binnen wat wordt beschouwd als het optimale werkpunt.”


De rivieren Paraná en Paraguay beginnen zich merkbaar te herstellen van de jarenlange droogte na de aanhoudende regen van de afgelopen dagen. Plaatsvervangend hydrologiedirecteur Nelson Pérez van het nationale directoraat voor burgerluchtvaart (Dinac) van Paraguay legde uit dat om de economie niet te schaden, deze waterlopen een hoogte van minstens één meter nodig hebben.

De status van deze rivieren beïnvloedt de economie van het land op drie fronten: hydro-elektriciteit, navigatie en drinkwater. Om de economie niet te schaden, moeten de rivieren minstens 1 meter hoog zijn, benadrukte Pérez. “Om op die drie punten een goede structuur te hebben, hebben we op alle punten minstens één meter rivierhoogte nodig, voornamelijk van de Paraguay-rivier”, zei hij op Twitter.

Hij wees er ook op dat het laagste controlepunt het Asunción-gebied is, waar het dagelijkse verschil 3 centimeter is en momenteel 1,63 meter is, wat betekent dat binnenvaartschepen zonder enig ongemak kunnen navigeren en dat de watervoorziening in stabiele omstandigheden was “zolang het rationeel wordt gebruikt.”

“Itaipu en Yacyretá werken binnen wat als het optimale werkpunt wordt beschouwd. Voorlopig zijn de rivieren in het algemeen, zowel de Paraguay als de Paraná, lager dan wat als normaal wordt beschouwd en deze regens komen om deze situatie te verlichten”, voegde de functionaris eraan toe.

Over de Iguazú-watervallen legde Pérez uit dat dit het enige deel van de regio is met een te hoog waterpeil na zware regenval in Brazilië, waar de dammen verzadigd waren.

“Je moet bedenken dat de natuur onvoorspelbaar is en niet bestuurbaar. Dat wil zeggen, we kunnen bepaalde tendensen hebben, maar elke punctuele situatie, zoals gebeurde met de zware regenval, zorgt ervoor dat de structuur van de rivieren verandert.”

De Iguazu-watervallen, op de grens tussen Brazilië en Argentinië, registreerden vrijdag een volume van 10 miljoen liter per seconde, wat meer is dan de als normaal beschouwde hoeveelheid, namelijk 1,5 miljoen. Het was de grootste hoeveelheid water in de afgelopen vijf jaar. In dit scenario hebben de autoriteiten besloten de belangrijkste voetgangersbrug te sluiten waar toeristen gewoonlijk lopen, zowel aan de Braziliaanse als aan de Argentijnse kant.