Home Nederland Opnieuw slapen asielzoekers op stoelen in Ter Apel

Opnieuw slapen asielzoekers op stoelen in Ter Apel

65
0
opnieuw-slapen-asielzoekers-op-stoelen-in-ter-apel

Opnieuw moeten asielzoekers die zich willen melden bij het landelijk aanmeldcentrum in Ter Apel de nacht doorbrengen op een stoel. Het gaat om honderd mensen in de wachtruimte van de IND en in de recreatiezaal. Jacqueline Engbers, woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), hoopt dat er niet nog veel mensen aankomen, want “op een gegeven moment zitten we vol”.

“In theorie zou het kunnen dat er vannacht mensen buiten moeten slapen, maar ik hoop het niet”, zegt Engbers. De afgelopen dagen was het relatief rustig in Ter Apel. Er verbleven minder asielzoekers dan het toegestane maximumaantal van 2000.

Chaos in de opvang

De 600 extra crisisnoodopvangplekken die veiligheidsregio’s hebben georganiseerd, hebben een week verlichting kunnen brengen, in plaats van de verwachte twaalf weken.

Tegen RTV Noord zegt het COA dat het inzicht in de chaos probeert te krijgen. De asielzoekers die in die crisisnoodopvang zitten, moeten namelijk ook weer terug naar Ter Apel voor het asielproces. De opvangorganisatie probeert dus vast te stellen waar asielzoekers zitten en welke stappen ze nog in Ter Apel moeten doorlopen, voordat ze naar reguliere opvangplekken kunnen. “Het is niet zomaar mogelijk om mensen te laten vertrekken. Het maakt het soms chaotischer als we dat wel doen”, zegt Engbers.

Asielzoekers sliepen buiten

Medio mei werd voor de buitenwereld zichtbaar hoe groot de problemen zijn in het overvolle aanmeldcentrum. Tientallen asielzoekers lagen toen op het grasveld voor de COA-opvang. De asielzoekers, gewikkeld in dekens, dreigden de nacht in de buitenlucht te moeten doorbrengen. Pas uren later werden ze alsnog binnengelaten om de rest van de nacht door te brengen in de wachtkamer van de IND. Die wachtkamer zit dus nu al vol.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here