Home Suriname Italiaanse politie geeft Colombiaanse drugsbende zware klap

Italiaanse politie geeft Colombiaanse drugsbende zware klap

20
0
italiaanse-politie-geeft-colombiaanse-drugsbende-zware-klap

foto

Italiaanse politie heeft een zware slag toegebracht aan een Colombiaanse drugsbende. Ze hebben tonnen cocaïne in beslag genomen. (Guardia di Finanza/Foto via Reuters)


De Italiaanse politie heeft 4,3 ton cocaïne met een straatwaarde van 240 miljoen euro (US$ 257 miljoen) in beslag genomen. De inbeslagname is een zware klap voor de Colombiaanse drugsbende Clan del Golfo, zeiden onderzoekers dinsdag.

De politie zei dat het een van de grootste van dergelijke inbeslagnames in Europa was. de vangst kwam aan het einde van een internationaal onderzoek dat resulteerde in arrestatiebevelen tegen 38 mensen in zes landen: Italië, Slovenië, Kroatië, Bulgarije, Nederland en Colombia.

Het onderzoek duurde meer dan een jaar en omvatte zowel de Colombiaanse rechterlijke macht als de Amerikaanse Homeland Security. Naast de cocaïne nam de politie ook 1,85 miljoen euro contant in beslag.

De Colombiaanse autoriteiten zeiden vorig jaar november dat ze erop gebrand waren om de bende Clan del Golfo op te breken. Het netwerk vn de bende strekt zich uit tot 28 landen over de hele wereld. In oktober vorig jaar werd de leider van de groep, Dairo Antonio Usuga, alias “Otoniel”, gearresteerd.

“Weer een harde klap voor de belangrijkste groep onder de Colombiaanse drugsbendes”, zeiden Italiaanse onderzoekers van de noordoostelijke stad Triëst over de inbeslagname. Ze zeiden dat hun werk een “dicht netwerk” van banden aan het licht had gebracht tussen Zuid-Amerikaanse cocaïneproducenten en Europese kopers, die reageerden op georganiseerde misdaadgroepen die in heel Italië actief waren, ook in Calabrië, de thuisbasis van de ‘Ndrangheta-maffia.

Ze zeiden dat de politie sinds mei vorig jaar 19 opeenvolgende leveringen van drugs had gevolgd, waardoor ze “belangrijke tussenpersonen” in het wereldwijde drugshandelsysteem en een “aanzienlijk aantal” vervoerders konden identificeren.

Stapels in beslag genomen geld zijn afgebeeld als onderdeel van een internationaal onderzoek dat een zware slag heeft toegebracht aan de Colombiaanse drugsbende Clan del Golfo, in Gorizia, Italië.(Guardia di Finanza/Foto via Reuters)