Home Suriname Mijnontploffing El Zulia: Negen mijnwerkers dood

Mijnontploffing El Zulia: Negen mijnwerkers dood

16
0
mijnontploffing-el-zulia:-negen-mijnwerkers-dood

foto

Een luchtfoto van de ingang van de kolenmijn in El Zulia, in Norte de Santander na het ongeval op 1 juni. (Getty Images)


Negen mijnwerkers zijn omgekomen en zes zitten nog steeds ondergronds vast na een explosie in een kolenmijn in Colombia, aldus de National Mining Agency (ANM). De explosie in de buurt van de noordelijke stad El Zulia op maandag werd veroorzaakt door een opeenhoping van gas die een brand veroorzaakte, waardoor een tunnel instortte, waarbij de mijnwerkers vastzaten, zeiden functionarissen.

De overlevende mijnwerkers zitten al zes dagen ondergronds vast. Families wachten wanhopig op nieuws terwijl de reddingspogingen doorgaan.

Reddingswerkzaamheden werden aanvankelijk gehinderd door de ophoping van gas en zware regenval, maar zo’n 70 reddingswerkers werken nu tegen de klok om de resterende mijnwerkers te vinden, meldt AFP.

Ingenieurs hebben ook gewerkt aan het ventileren van de schachten, zeiden ambtenaren.

In tegenstelling tot veel Colombiaanse mijnen, was deze legaal in bedrijf. Het was in 2021 gesloten vanwege een hoge concentratie aan gassen, maar had volgens de regionale mijnsecretaris Jhon Olivares groen licht gekregen om op 19 mei weer open te gaan. Mijnongevallen zijn niet ongewoon in Colombia, met 148 doden geregistreerd in 2021.