Home Suriname Zorgverzekering Nickerie versoepeld; binnenkort landelijk

Zorgverzekering Nickerie versoepeld; binnenkort landelijk

15
0
zorgverzekering-nickerie-versoepeld;-binnenkort-landelijk

foto

President Chan Santokhi heeft besloten dat maandag in Nickerie het pilotproject in werking treedt over versoepeling van de zorgverzekering. Rechts minister Uraiqit Ramsaran.


De Basiszorgverzekering (BZV) en Bazo worden in Nickerie vanaf maandag versoepeld. Het gaat om een pilotproject dat spoedig landelijk wordt ingevoerd. Minister Uraiqit Ramsaran van Sociale Zaken & Volkshuisvesting (Sozavo) heeft een oplossingsmodel gepresenteerd vandaag in Nickerie. President Chan Santokhi heeft gelijk zijn fiat ervoor gegeven. De nieuwe structuur wordt gelijk in werking gesteld. Een Bazo-kaart voor de groep 0-16 en 60+ zal voortaan 4 jaar geldig zijn, terwijl BZV 2 jaar. Hierdoor hoeven de kaarten niet elk jaar te worden verlengd, wat heel wat rompslomp bespaart.

In het kader van decentralisatie en aandacht aan de bijzondere gevallen zullen er bij alle SZF-kantoren een Sozavo klantenservice balie worden ingesteld. Bij deze balie kunnen de bijzondere gevallen ter plekke, de status van hun aanvraag of bijzondere aanvraag doen/opvragen. In alle districten komt er ook een task force. Komende week zal in de Raad van Ministers een voorstel worden behandeld om dit pilotproject landelijk in te voeren.

 

De bijzondere gevallen, de groep 0-16 en 60+, mensen met een beperking en zwangere vrouwen zullen dan zowel hun aanvraag, goedkeuring en ontvangst van hun verzekering op 1 locatie meteen ontvangen. Met het SZF is overeengekomen dat naast de balie er ook aparte loketten worden geïdentificeerd . Deze balie en diensten zijn expliciet voor de bijzondere gevallen

Voor deze bijzondere gevallen is er een versoepelingscriteria ingesteld conform categorie BaZo Staatsbesluit, waarbij elk kind en seniorenburger in aanmerking dient te komt voor premiesubsidie.

Deze versoepeling houdt in:

Voor de aanvragen van kinderen is nodig:

1. Gezinsfamilieboek

2. ID-kaart van de moeder of vader

De verzekeringskaart wordt voor 4 jaar aangemaakt.

Voor 60+ is er slechts een ID-kaart nodig. De mensen worden ook voor 4 jaar verzekerd.

Voor de mensen met een beperking, is slechts een ID-kaart nodig en doktersverklaring; de verzekering wordt meteen aangemaakt voor 4 jaar.

Voor de zwangeren: prenatale en post natale periode verzekering met een ID-kaart en doktersverklaring. De kaart wordt aangemaakt voor 2 jaar.

Scholieren hebben slechts een ID-kaart nodig en schoolverklaring. De verzekeringskaart geldt 2 jaar. 

Bij chronische ziekte, verlenging voor 4 jaar met ID-kaart en verklaring huisarts.

Alle aanvragen tussen 17-59 jaar zullen ook voor 2 jaar verzekerd worden. Tot deze categorie behoren de werkende klassen en werklozen. De aanvragen geschieden via de basiszorgkantoren, conform de vastgestelde criteria op het aanvraagformulier.