Home Suriname Tweede boosterprik Covid-19 (4e dosis) aanbevolen

Tweede boosterprik Covid-19 (4e dosis) aanbevolen

23
0
tweede-boosterprik-covid-19-(4e-dosis)-aanbevolen

foto


Mensen met een verhoogd risico op ziekenhuisopnamen dan wel sterfte door Covid-19 mogen een tweede booster halen. Het vierde prikje is op advies van de Immunization Technical Advisory Groups (NITAG). Dit meldt Volksgezondheid. Dit is reeds ingevoerd in diverse landen.  Het gaat om mensen met comorbide condities ofwel onderliggende zieketen en/of een leeftijd boven de zestig jaar. De vierde dosis wordt aanbevolen vanaf vier tot zes maanden na de laatste vaccinatie, tenzij deze mensen in de genoemde periode een bewezen infectie hebben doorgemaakt.

Algemeen wordt aangenomen dat de bescherming van drie doses vaccin in de tijd geleidelijk zal afnemen, maar het staat nog niet vast of dit fenomeen het risico op ernstige symptomen vergroot. Voor de algehele populatie geldt onverminderd dat verbetering van de vaccinatiegraad, de beste garanties biedt om ziekenhuisopname en sterfte door Covid-19 infecties in de samenleving te minimaliseren.

Thans is er in Suriname een zeer ruime hoeveelheid vaccin beschikbaar en wordt een ieder geadviseerd om, indien voldaan wordt aan de voorwaarden welke eerder zijn genoemd, het vierde prikje te nemen. Ook aan migranten die op basis van de in hun land van herkomst geldende richtlijnen een vierde dosis verzoeken, mag deze worden toegediend.

De NITAG hecht eraan opnieuw aan te geven dat motivatie van het deel van de bevolking dat nog niet gevaccineerd is dit alsnog te doen, de hoogste prioriteit dient te hebben.

Bij het BOG (Medisch Centrum) en bij diverse RGD-klinieken de mogelijkheid bestaat om te vaccineren. De specifieke informatie kan worden verkregen via de Facebookpagina van het BOG en het ministerie van Volksgezondheid.