Home Suriname Cuba: Minstens twee doden door zware overstromingen

Cuba: Minstens twee doden door zware overstromingen

95
0
cuba:-minstens-twee-doden-door-zware-overstromingen

foto

Een oldtimer baant zich een weg door de ondergelopen straten van Havana, Cuba. (Foto’s: Reuters)


Niet alleen Suriname en Brazilië ondervinden in de regio ongemak van overmatige regenval. Ook Cuba heeft te maken met zware overstromingen waarbij minstens twee mensen zijn omgekomen in de Cubaanse hoofdstad Havana. Het land heeft te lijden van de overblijfselen van orkaan Agatha die zware regenval en overstromingen naar Cuba brachten.

In de Braziliaanse deelstaat Pernambuco zijn afgelopen week minstens 120 mensen gedood door zware regenval, die overstromingen en landverschuivingen veroorzaakte. Een van de zwaarst getroffen gebieden is Jaboatão dos Guararapes, in het zuiden van Recife. In het afgelopen jaar zijn honderden mensen omgekomen door zware overstromingen en modderstromen in Brazilië. In februari stierven meer dan 200 mensen in Petrópolis, in het bergachtige noorden van Rio de Janeiro, toen plotselinge overstromingen gemeenschappen op de heuvels weg vaagde.

De Cubaanse weerdienst zei dat de plensbuien tot zaterdagmiddag zouden aanhouden en op sommige plaatsen meer dan 20 cm regen zouden brengen. De westelijke en centrale delen van het land, waaronder Havana, worden het zwaarst getroffen.

De orkaan Agatha trof maandag Mexico, waarbij negen mensen om het leven kwamen.

Bijna 2.000 mensen hebben hun huizen in Havana verlaten en ongeveer 50.000 mensen in en rond de stad zitten zonder elektriciteit. Er zijn evacuatiecentra voorbereid om mensen te beschermen tegen de regen, meldde het aan de staat gelieerde Cuban News Agency.

De storm is het overblijfsel van de orkaan Agatha, die vorige week de westkust van Mexico trof, waarbij negen mensen om het leven kwamen. Het was de zwaarste orkaan die ooit in het land is opgetekend in de maand mei.

Het weersysteem is nu naar het noordoosten verplaatst naar de Golf van Mexico en zal waarschijnlijk de eerstgenoemde tropische storm van het seizoen worden. De verwachting is dat het in de Amerikaanse staat Florida zal gaan regenen.

Cuba is niet onbekend met orkanen, maar klimaatverandering heeft de intensiteit en frequentie van de krachtige stormen doen toenemen.

In 2019 zijn er wijzigingen aangebracht in de Cubaanse grondwet die de regering verplichten de klimaatverandering het hoofd te bieden en deze te erkennen als een bedreiging voor het voortbestaan ​​van de menselijke soort.