Home Suriname WHO: Lang onopgemerkte overdracht apenpokken

WHO: Lang onopgemerkte overdracht apenpokken

100
0
who:-lang-onopgemerkte-overdracht-apenpokken

foto

Reageerbuisjes met het label “Monkeypox virus positive”. (Foto: Reuters)


De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei zondag dat de plotselinge verschijning van apenpokken tegelijk in verschillende landen waar de ziekte doorgaans niet wordt gevonden, duidt op onopgemerkte overdracht gedurende enige tijd en recente versterkende gebeurtenissen. Op 26 mei zijn in totaal 257 bevestigde gevallen en 120 vermoedelijke gevallen gemeld uit 23 lidstaten die niet endemisch zijn voor het virus, aldus de WHO in een verklaring.

Het bureau voegde eraan toe dat het verwacht dat er meer gevallen zullen worden gemeld, naarmate het toezicht in endemische en niet-endemische landen toeneemt.

Apenpokken is een besmettelijke ziekte die meestal mild is en endemisch is in delen van West- en Centraal-Afrika. Het wordt verspreid door nauw contact, dus het kan relatief gemakkelijk worden ingeperkt door maatregelen zoals zelfisolatie en hygiëne.

De meeste gevallen die tot nu toe zijn gemeld, zijn ontdekt in het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Portugal.

“De overgrote meerderheid van de gemelde gevallen tot nu toe hebben geen vaste reisverbindingen naar een endemisch gebied en zijn ingediend via de eerstelijnszorg of seksuele gezondheidsdiensten”, zegt het VN-agentschap.