Home Suriname Orkaan Agatha nadert Zuid-Mexico met stortregens

Orkaan Agatha nadert Zuid-Mexico met stortregens

98
0
orkaan-agatha-nadert-zuid-mexico-met-stortregens

foto

Een schip van de marine patrouilleert in de buurt van het strand van Puerto Madero terwijl orkaan Agatha naar de zuidkust van Mexico raast, in de gemeente Tapachula, in de deelstaat Chiapas, Mexico. (Foto: Reuters)


Orkaan Agatha raasde maandagochtend naar de Pacifische kust van Zuid-Mexico en dreigde stortregens te dumpen op strandresorts in de deelstaat Oaxaca wanneer hij later op de dag de kust bereikt. Het is een storm van categorie 2 en de eerste orkaan die zich dit jaar in de oostelijke Stille Oceaan vormt.

Agatha had vanmorgen vroeg al een maximale aanhoudende wind van 177 km per uur, zei het in Miami gevestigde National Hurricane Center (NHC).

De autoriteiten hebben 200 opvangcentra opgezet langs de kuststreek van Oaxaca met een capaciteit van 26.000 mensen, volgens lokale functionarissen van de civiele bescherming.

Agatha zal naar verwachting 25 tot 41 cm regen op Oaxaca dumpen, en tot 50 cm in sommige gebieden, wat kan leiden tot dodelijke overstromingen en modderstromen, aldus het NHC. Er wordt ook verwacht dat zware regenval de deelstaat Chiapas zal overspoelen, evenals Veracruz, Tabasco en oostelijke delen van Guerrero.

Het is onwaarschijnlijk dat Agatha in kracht zal veranderen voordat het land bereikt. Volgens het NHC zou het daarna snel moeten verzwakken als het eind dinsdag over het zuidoosten van Mexico verdwijnt.