Home Nederland Ook Britse regering dringt aan op onderzoek naar Champions Leaguefinale

Ook Britse regering dringt aan op onderzoek naar Champions Leaguefinale

59
0
ook-britse-regering-dringt-aan-op-onderzoek-naar-champions-leaguefinale

De Britse minister van Sport Nadine Dorries wil dat de voetbalbond UEFA een onderzoek instelt naar de chaos en ongeregeldheden bij de Champions Leaguefinale, gisteravond in Parijs. Bij de stadioningang klommen mensen met valse kaartjes over de hekken. Liverpool-fans met echte kaartjes konden het stadion niet in. De politie bestookte supporters van de Engelse club met traangas en pepperspray.

Dorries zag de beelden en verslagen op sociale en de reguliere media. Die vindt ze “zeer verontrustend”. “Ik verzoek de UEFA dringend een onderzoek in te stellen naar wat er verkeerd ging en waarom, in samenwerking met het stadion, de Franse politie, de Franse voetbalbond, de politie uit Liverpool en de voetbalclub Liverpool”, zei ze tegen de BBC.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Darmanin legt de schuld bij de Liverpoolsupporters. “Duizenden Britse ‘supporters’ zonder kaartje of met valse kaartjes forceerden zich een weg naar binnen en vielen soms stewards aan. Dank aan de vele politiediensten”, schreef hij gisteravond op Twitter.

Het Franse ministerie van Sport liet eerder al weten een onderzoek te willen instellen met dezelfde partijen die Dorries noemt. Het ministerie wil net als Dorries “lessen trekken” uit het voorval. De UEFA heeft zo’n onderzoek al toegezegd.

De Franse politie pakte zeker 105 mensen op, 39 daarvan zaten vandaag nog vast. In totaal raakten 238 mensen gewond bij ongeregeldheden rond de wedstrijd.

Op Twitter verschenen deze beelden van woedende Liverpool-supporters en pepperspray spuitende agenten:

Agenten uit Liverpool die met supporters waren meegereisd, zeiden tegen de BBC dat het overgrote deel van de Liverpoolfans zich voorbeeldig gedroeg, ruim op tijd bij het stadion was en daar keurig in de rij is gaan staan, zoals de bedoeling was.

“De manier waarop het evenement werd beveiligd, was helemaal verkeerd en ongelooflijk gevaarlijk”, zei een vrouw uit Liverpool. Haar zus werd acht keer gefouilleerd. Zij en haar zus vertrokken voor het einde van de wedstrijd, toen een rij agenten zich voor hen opstelde. “We voelden ons niet veilig. We renden naar het station. Overal was traangas. Voor het station waren jongeren die mensen aanvielen.”

De Franse media hadden vandaag geen goed woord over voor de gang van zaken. “Een beschamende avond, met een organisatie die ver verwijderd was van het niveau waarop een dergelijk evenement moet worden gehouden”, schreef Le Figaro. Sportkrant L’Equipe prees de Liverpoolfans omdat ze hun geduld wisten te bewaren.

De voetbalclub Liverpool roept zijn supporters op om hun ervaringen op te sturen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here