Home Suriname Staatsolie continueert noodhulp getroffen Brokopondo

Staatsolie continueert noodhulp getroffen Brokopondo

104
0
staatsolie-continueert-noodhulp-getroffen-brokopondo

foto

Er zijn vijftig zwemvesten beschikbaar gesteld voor het veilig vervoeren van scholieren, leerkrachten en overige inwoners over water. (Foto’s: Staatsolie)


Van voedselpakketten tot schoolbenodigdheden, van schoolvervoer voor kinderen tot het bouwen van toiletten.  Staatsolie Power Company Suriname NV (SPCS), een dochteronderneming van Staatsolie, doet het allemaal. Het bedrijf heeft alle zeilen bijgezet om noodhulp aan de door wateroverlast getroffen woongemeenschappen in Brokopondo te verstrekken.

Het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) die de hulpverlening leidt, heeft samen met SPCS ruim 250 voedselpakketten en gebotteld water verstrekt aan hulpbehoevenden. In de dorpen Nieuw Lombé (Klaaskreek), Balingsoela, Brokopondo Centrum, Tapoeripa, Drepada en Asigron komen er in totaal veertig drinkwatertanks voor de bewoners die dan de beschikking krijgen over voldoende veilig drinkwater.

In Balingsoela is een tijdelijk schoolgebouw opgezet en er zal gezorgd worden voor stoelen, lessenaars, schrijfborden, filekasten, een laptop, printer en andere onderwijsbenodigdheden. In Tapoeripa worden in een bestaand pand leslokalen ingericht met stoelen, lessenaars, schrijfborden en andere onderwijsbenodigdheden, zegt Staatsolie in een persbericht. SPCS beheert de Afobaka-waterkrachtcentrale. Doordat er veel regen valt in het gebied, is het bedrijf al weken bezig water uit het waterreservoir van de dam de spullen. Dit heeft er toe geleid dat heel veel woongebieden in Brokopondo al weken onder water staan. SPCS heeft eerder aangekondigd dat het spuien zeker tot augustus zal doorgaan.

Intussen blijft het bedrijf de getroffenen helpen. Zo zijn vijftig zwemvesten beschikbaar gesteld voor het veilig vervoeren van scholieren, leerkrachten en overige inwoners over water.  De weg naar Asigron is gerepareerd, zodat het dorp weer goed bereikbaar is voor de hulpverlening door het NCCR. In Asigron zelf worden er openbare toiletten gebouwd, zodat bewoners van wie de huizen zijn ondergelopen de beschikking krijgen over veilige sanitaire faciliteiten.

Het bedrijf heeft ook vijf aluminiumboten beschikbaar gesteld voor het vervoeren van mensen en goederen. Het zorgt ook voor het dagelijkse vervoer van leerkrachten vanuit hun woonplaats naar de scholen en weer terug.

Om de communicatie tussen de getroffenen en het bedrijf vlotter te laten verlopen is een community officer uit het gebied aangesteld. Op deze manier kunnen de noden of behoeften sneller in kaart worden gebracht en kan de directe noodhulp worden gecoördineerd.