Home Suriname Getroffen delen Brokopondo tot rampgebied verklaard

Getroffen delen Brokopondo tot rampgebied verklaard

22
0
getroffen-delen-brokopondo-tot-rampgebied-verklaard

foto


President Chan Santokhi heeft zojuist op een regeringspersconferentie de door wateroverlast getroffen gebieden tot rampgebied verklaard. Behalve de nationale maatregelen die worden getroffen is ook internationale hulp gevraagd. De mensen van Brokopondo zullen extra beschermd worden door dit besluit dat in afstemming met De Nationale Assemblee is genomen.

De regering heeft besloten niet de noodtoestand uit te roepen voor Brokopondo omdat dit verregaande maatregelen met zich zou meebrengen. Er zouden geen economische activiteiten ontplooid mogen worden, terwijl bewoners zouden moeten worden geëvacueerd. Daarom heeft de regering niet hiervoor gekozen, legde de president uit.

Het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbestrijding is verder versterkt. Diverse instituten zullen ter plekke aanwezig zijn. Er wordt opvang opgezet voor mensen die hun huis moeten verlaten door de wateroverlast. De gezondheidszorg heeft ook alle aandacht. Ook wordt er gekeken naar het onderwijsproces.

Door de status van rampgebied kan er veel meer worden gedaan. Er zullen ook boten en vliegtuigen worden ingezet. Bij Falawatra in 2006 was er hulp van het buitenland, waaronder Nederland, Brazilië en Frankrijk.