Home Suriname WHO verwacht wereldwijd meer gevallen van apenpokken

WHO verwacht wereldwijd meer gevallen van apenpokken

22
0
who-verwacht-wereldwijd-meer-gevallen-van-apenpokken

foto


De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei dat het verwacht meer gevallen van apenpokken te identificeren, aangezien het de surveillance uitbreidt in landen waar de ziekte doorgaans niet wordt gevonden. Vanaf zaterdag zijn meer dan 100 bevestigde gevallen en 28 vermoedelijke gevallen van apenpokken gemeld uit 16 lidstaten die niet endemisch zijn voor het virus, zei het VN-agentschap.

De WHO zal de komende dagen verdere richtlijnen en aanbevelingen geven aan landen over hoe ze het virus, de verspreiding van apenpokken kunnen verminderen. “Beschikbare informatie suggereert dat overdracht van mens op mens plaatsvindt bij mensen in nauw fysiek contact met gevallen die symptomatisch zijn”, voegde het bureau eraan toe.

Apenpokken is een besmettelijke ziekte die meestal mild is en endemisch is in delen van West- en Centraal-Afrika. Het wordt verspreid door nauw contact, dus het kan relatief gemakkelijk worden ingeperkt door maatregelen als zelfisolatie en hygiëne.

“Wat nu lijkt te gebeuren, is dat het in de bevolking is terechtgekomen als seksuele vorm, als genitale vorm, en wordt verspreid evenals seksueel overdraagbare infecties, waardoor de overdracht ervan over de hele wereld is versterkt”, vertelde WHO-functionaris David Heymann, een specialist in infectieziekten, aan Reuters.

Heymann zei dat een internationale commissie van experts via videoconferentie bijeenkwam om te kijken wat er over de uitbraak moest worden bestudeerd en aan het publiek moest worden gecommuniceerd, inclusief of er een asymptomatische verspreiding is, wie het meeste risico loopt en de verschillende transmissieroutes.

Hij zei dat de vergadering was bijeengeroepen “vanwege de urgentie van de situatie”. De commissie is niet de groep die zou voorstellen om een ​​noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang uit te roepen, de hoogste vorm van alarm van de WHO, die van toepassing is op de Covid-19-pandemie.

Hij zei dat nauw contact de belangrijkste transmissieroute was, aangezien laesies die typisch zijn voor de ziekte zeer besmettelijk zijn. Ouders die voor zieke kinderen zorgen, lopen bijvoorbeeld risico, evenals gezondheidswerkers. Daarom zijn sommige landen begonnen met het inenten van teams die apenpokkenpatiënten behandelen met vaccins tegen pokken, een verwant virus.

Veel van de huidige gevallen zijn vastgesteld in seksuele gezondheidsklinieken.

Vroege genomische sequencing van een handvol van de gevallen in Europa heeft een gelijkenis gesuggereerd met de stam die zich in 2018 op beperkte wijze verspreidde in Groot-Brittannië, Israël en Singapore.

Heymann zei dat het “biologisch aannemelijk” was dat het virus buiten de landen waar het endemisch is, circuleerde, maar niet had geleid tot grote uitbraken als gevolg van Covid-19-lockdowns, sociale afstand en reisbeperkingen. Hij benadrukte dat de uitbraak van apenpokken niet leek op de begindagen van de Covid-19-pandemie, omdat deze niet zo gemakkelijk wordt overgedragen. Degenen die vermoeden dat ze mogelijk zijn blootgesteld of die symptomen vertonen, waaronder hobbelige huiduitslag en koorts, moeten nauw contact met anderen vermijden, zei hij. “Er zijn vaccins beschikbaar, maar de belangrijkste boodschap is dat je jezelf kunt beschermen”, voegde hij eraan toe.