Home Suriname Brokopondo wil onafhankelijk onderzoek wateroverlast

Brokopondo wil onafhankelijk onderzoek wateroverlast

35
0
brokopondo-wil-onafhankelijk-onderzoek-wateroverlast

foto

President Chan Santokhi begroet de bestuursdienst van Brokopondo. Hij wordt begeleid door districtscommissaris Ludwig Mendelzoon. (Foto: Kabinet van de President)


Het traditioneel gezag van Brokopondo heeft namens de ondernemers van het district in een petitie zaterdag president Chan Santokhi gevraagd om een diepgaand, onafhankelijk en deskundig onderzoek in te laten stellen naar de oorzaak van de overstromingen. Deze hebben verwoestende gevolgen voor delen van de lokale bevolking van Brokopondo, wordt benadrukt in de petitie.

De algemene consensus onder grote delen van de gemeenschap van Brokopondo is dat menselijk falen bij het beheer van de stuwdam heeft geleid tot deze calamiteit, wordt in de petitie aan de president uitgelegd. Dit maakt dat de gemeenschap van het district vertrouwen verliest in de beheerder van de stuwdam. Dit is geen gezonde zaak. Het gevraagde onderzoek zal erin moeten resulteren dat het verloren vertrouwen hersteld wordt en de gemeenschap gerust gesteld wordt, omdat dan duidelijk is geworden wat de oorzaak is geweest en de plannen gemaakt zijn om dat te verkleinen.

“Het stemt goed te mogen meemaken dat de regering inziet dat het resultaat van een onafhankelijk onderzoek zal bijdragen dat het volk van Brokopondo tot rust komt”, zegt Assembleelid Ronny Asabina (BEP) om een reactie gevraagd aan Starnieuws. Hij heeft als kapitein van Marchallkreek namens het traditioneel gezag drie petities toegelicht en ingediend.

De president sprak over hulp zoeken bij Nederland, Wereld Water Forum en Brazilië, om de waterproblematiek aan te pakken. “Zo te zien luistert men naar onze concrete adviezen”, zegt Asabina. Er is ook hulp ingeroepen van juristen om na te gaan of de getroffen delen tot rampgebied verklaard moet worden, of de noodtoestand moet worden afgekondigd. “Dit zijn allemaal zaken die wij ook hebben geëntameerd”, constateert Asabina. De regering neemt vandaag het besluit over de status van het getroffen gebied.