Home Suriname Regering beslist maandag over noodtoestand Brokopondo

Regering beslist maandag over noodtoestand Brokopondo

52
0
regering-beslist-maandag-over-noodtoestand-brokopondo

foto

Districtscommissaris Ludwig Mendelzoon overhandigt een apintidrum aan president Chan Santokhi. Het staatshoofd is met een delegatie in Brokopondo.


President Chan Santokhi heeft zojuist tijdens een krutu in Brokopondo meegedeeld dat de regering maandag een besluit zal nemen of de noodtoestand zal worden uitgeroepen voor het district dat getroffen is door watersnood. De verwachting is dat het water zal blijven stijgen en dat het tot en met augustus nog veel regenbuien worden verwacht.

Een delegatie onder leiding van de president is in Brokopondo voor overleg.  Ook vicepresident Ronnie Brunswijk, ministers, Staatsolie, NCCR maken deel uit van het gezelschap. Santokhi en Brunswijk hebben verklaard dat het volk nooit in de steek zal worden gelaten. Er komen structurele oplossingen. De regering heeft besloten een noodfonds in te stellen om de getroffenen in deze moeilijke tijden te ondersteunen.

De regering verwacht advies van deskundigen dit weekend of Brokopondo voldoet aan alle criteria om de noodtoestand uit te roepen. Maandag wordt dan het besluit genomen. Ook in De Nationale Assemblee hebben diverse leden ervoor gepleit om de noodtoestand uit te roepen, waardoor ook internationale hulp, waaronder het Rode Kruis, kan worden gekregen.

Santokhi voerde opnieuw aan dat er een structurele oplossing moet komen voor het probleem. Het gaat om klimaatsverandering waardoor de wateroverlast steeds zal terugkregen. Er is opdracht gegeven om deskundigen te laten halen uit Nederland om zich te buigen over het probleem. Samen met de digintarissen en de bevolking zal gebogen worden over het waterprobleem.

De president ontving een apintidrum – met zijn naam erop gegrift – uit handen van districtscommissaris Ludwig Mendelzoon. Hij maakte de opmerking dat als de president op de drum slaat vanuit Paramaribo, Brokopondo die zal horen. Het staatshoofd merkte op dat de apintidrum van Brokopondo is gehoord in de stad. Daarom is de regering met een delegatie naar Brokopondo gekomen om te praten over oplossingen van het probleem.