Home Suriname G7 akkoord met hulppakket US$ 18,4 miljard voor Oekraïne

G7 akkoord met hulppakket US$ 18,4 miljard voor Oekraïne

23
0
g7-akkoord-met-hulppakket-us$-18,4-miljard-voor-oekraine

foto

De Oekraïense premier Denys Shmyhal is zichtbaar op een scherm tijdens de bijeenkomst van de ministers van Financiën en de centrale bankchefs van de Groep van 7 meest geïndustrialiseerde landen in Koenigswinter, nabij Bonn, Duitsland. (Foto: Reuters)


De financiële leiders van de Groep van Zeven zijn donderdag overeengekomen  om Oekraïne te helpen met US$ 18,4 miljard om zijn rekeningen de komende maanden te betalen. Ze zeiden dat ze klaar stonden om Kiev bij te staan ​​tijdens zijn oorlog met Rusland en meer te doen indien nodig, zo bleek uit een conceptcommuniqué.

De ministers van Financiën en de gouverneurs van de centrale banken van de Verenigde Staten, Japan, Canada, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Italië – de G7 – voeren gesprekken terwijl Oekraïne, dat op 24 februari door Rusland is binnengevallen, worstelt om de aanval af te slaan. Het land heeft daarbij ook een gebrek aan geld.

“In 2022 hebben we US$ 18,4 miljard aan begrotingssteun gemobiliseerd, waaronder US$ 9,2 miljard aan recente toezeggingen”, aldus het conceptcommuniqué dat door Reuters werd gezien. “We zullen Oekraïne tijdens deze oorlog en daarna blijven bijstaan ​​en zijn bereid om meer te doen als dat nodig is”, zei het.

In het ontwerp verwelkomde de G7 woensdag het voorstel van de Europese Commissie om 9 miljard euro aan Oekraïne te lenen. Het merkte op dat de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling en de International Financial Corporation steun van US$ 3,4 miljard hadden gepland. Maar het was onduidelijk of deze fondsen deel uitmaakten van de US$ 18,4 miljard of afzonderlijk zijn opgenomen.

Eerder op donderdag zei de Duitse minister van Financiën, Christian Lindner, dat Duitsland Oekraïne 1 miljard euro zou schenken en dat Japan beloofde zijn hulp aan Oekraïne te verdubbelen tot US$ 600 miljoen dollar om het land te helpen zijn behoeften op korte termijn te dekken.

Oekraïne schat dat het zo’n US$ 5 miljard per maand nodig heeft om de salarissen van ambtenaren door te betalen en de administratie te laten werken, ondanks de dagelijkse vernietiging door Rusland.

De oorlog is een keerpunt geweest voor westerse mogendheden, waardoor ze gedwongen werden om decennia-oude betrekkingen met Rusland te heroverwegen, niet alleen in termen van veiligheid, maar ook in energie-, voedsel- en wereldwijde leveringsallianties, van microchips tot zeldzame aardmetalen.

Meer in het algemeen worstelen de beleidsmakers van de G7 met de vraag hoe de inflatie in de hand kan worden gehouden en de sancties tegen Rusland kunnen worden opgevoerd zonder een recessie te veroorzaken.

Steeds meer ambtenaren hebben de term ‘stagflatie’ ter sprake gebracht – de gevreesde combinatie van aanhoudende prijsstijgingen in de jaren 70 in combinatie met economische stagnatie.

“De centrale banken van de G7 houden de impact van prijsdruk op de inflatieverwachtingen nauwlettend in de gaten en zullen het tempo van de verkrapping van het monetaire beleid naar behoren blijven afstemmen op een gegevensafhankelijke en duidelijk gecommuniceerde manier, waarbij ze ervoor zorgen dat de inflatieverwachtingen goed verankerd blijven, terwijl ze zich bewust zijn van het beschermen van het herstel en het beperken van negatieve overloopeffecten tussen de landen”, aldus het ontwerp.Op lange termijn opbouwen


De Europese Commissie heeft woensdag voorgesteld om een ​​fonds op te richten van onbepaalde omvang aan subsidies en leningen voor Oekraïne, mogelijk gezamenlijk geleend door de EU, om de naoorlogse wederopbouw te betalen. De G7 zei dat ze ondersteunend waren, maar elk detail vermeden.

“We roepen alle partners op om samen met ons het herstel op de lange termijn van Oekraïne te ondersteunen en ervoor te zorgen dat de massale gezamenlijke inspanningen voor wederopbouw nauw worden gecoördineerd, ook met de Oekraïense autoriteiten en internationale financiële instellingen”, staat in het ontwerp.

De schattingen van economen over de kosten van de wederopbouw van Oekraïne lopen sterk uiteen tussen 500 miljard euro en 2 biljoen euro (US$ 524 miljard tot US$ 2,09 biljoen), afhankelijk van de veronderstellingen over de duur van het conflict en de omvang van de vernietiging.

Met bedragen van een dergelijke omvang overweegt de EU niet alleen een nieuw gezamenlijk leningsproject, naar het voorbeeld van het pandemische herstelfonds, maar ook het in beslag nemen van de nu bevroren Russische tegoeden in de EU, als financieringsbronnen.

Sommige landen, zoals Duitsland, zeggen echter dat het idee, hoewel politiek interessant, op wankele juridische gronden zou berusten en het ontwerpcommuniqué van de G7 noemde de kwestie niet.