Home Suriname PAHO: Covid stijgt in Amerika, virus ‘gaat niet snel weg’

PAHO: Covid stijgt in Amerika, virus ‘gaat niet snel weg’

75
0
paho:-covid-stijgt-in-amerika,-virus-‘gaat-niet-snel-weg’

foto

Mensen lopen in een drukke straat, terwijl nieuwe gevallen van Covid-19, aangedreven door de Omicron-variant, toenemen in Lima, Peru. (Foto: Reuters)


Covid-19 neemt weer toe in Amerika, aangezien veel landen maatregelen zoals gezichtsmaskers en sociale afstand hebben laten varen en velen achterblijven bij de vaccinatiegraad, zei de Pan American Health Organization (PAHO) woensdag. Het aantal gevallen in Amerika is vorige week met 27,2% gestegen ten opzichte van de vorige, voornamelijk veroorzaakt door een piek in infecties in de Verenigde Staten.Meer dan de helft van de in totaal 918.000 infecties kwam uit Noord-Amerika, aangezien het aantal gevallen in de VS de afgelopen week met 33% is gestegen tot 605.000. De afgelopen zeven weken nemen de besmettingen in Noord-Amerika toe.

PAHO-directeur Dr. Carissa Etienne merkte op dat veel landen en lokale overheden maatregelen ter bescherming tegen het virus opheffen en de grenzen hebben heropend na een periode van lagere overdracht.

“Maskers en sociale afstand hebben ons goed gediend sinds het begin van de pandemie en zijn nog steeds geldige maatregelen om de overdracht van virussen te verminderen”, zei ze, eraan toevoegend dat regeringen klaar moeten staan ​​om deze maatregelen op te schalen wanneer er een toename is van het aantal gevallen of sterfgevallen.

Volgens PAHO lopen nog te veel mensen risico, aangezien slechts 14 van de 51 landen en gebieden in Amerika het doel van de Wereldgezondheidsorganisatie hebben bereikt om 70% van hun bevolking te vaccineren, voegde ze eraan toe tijdens een persconferentie.

PAHO zei dat nieuwe Covid-19-infecties en sterfgevallen in de regio de afgelopen vier weken gestaag zijn gestegen, met meer dan 3.500 dodelijke slachtoffers vorige week.

Centraal-Amerika zag de grootste procentuele stijging van het aantal gevallen, waarbij het aantal infecties met 80% steeg. In Brazilië, het op één na dichtstbevolkte land van Amerika, is het aantal besmettingen met 9% gestegen tot 120.000.

“Het is tijd om de balans op te maken van deze cijfers en actie te ondernemen. Covid is opnieuw in opmars in Amerika”, zei Etienne. “De waarheid is dat dit virus niet snel zal verdwijnen.”