Home Suriname DNA-leden willen eerst plan diepwaterhaven zien

DNA-leden willen eerst plan diepwaterhaven zien

81
0
dna-leden-willen-eerst-plan-diepwaterhaven-zien

foto

Minister Albert Jubithana van TCT vandaag in De Nationale Assemblee.


Wanneer NV Havenbeheer de grond benodigd voor het diepwaterproject in Nickerie in orde heeft en formaliteiten rond zijn, kunnen de werkzaamheden in augustus al beginnen. De voorbereiding is sinds 2020 gaande, nadat het project in 2018 is geïnitieerd. Dit zei minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme zojuist in De Nationale Assemblee tijdens de begrotingsbehandeling. Diverse Assembleeleden willen eerst een geïntegreerd plan zien over het project.

Het gaat volgens de bewindsman om een samenwerking (public private partnership) tussen Phoenix Development Holding Company LLC uit Texas. NV Havenbeheer hoeft alleen met de grond in te komen en de buitenlandse investeerder zal het kapitaal inbrengen. Er is een uitgewerkt plan overhandigd aan president Chan Santokhi en de minister. Jubithana ging in op vragen die gesteld zijn door Assembleeleden. Hij benadrukte dat het om een groot project gaat met veel voordelen van Suriname, waarbij de regio ook gebruik van de haven kunnen maken door de strategische ligging van Nickerie.

De aanvraag voor de grond is ruim een jaar geleden ingediend bij het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB). Er zijn al bodem- en milieustudies gestart. GBB heeft al een terms of reference opgesteld. Er zijn concrete stappen reeds ondernomen. Met dit project kan Suriname volgens de bewindsman gerichter inspelen op de ontwikkelingen in de wereld. Suriname loopt volgens Jubithana “nul komma nul” risico. 

NDP-fractieleider Rabin Paramessar voerde aan dat hij niet gelooft in mooie verhalen. Hij wil een concreet plan zien en de documenten. Zolang De Nationale Assemblee geen inzage heeft in de documenten en een geïntegreerd plan, moet er volgens Parmessar geen enkel grond worden gegeven voor het opzetten van een diepwaterhaven. Eerder werd er gesproken van diepzeehaven. Ook coalitiefractieleder Asis Gajadien voerde aan dat er geen geïntegreerd plan is gepresenteerd over dit project. Ook Harriet Ramdien (VHP) vroeg om meer informatie over het project. Zij staat positief tegenover het project, maar het vertrouwen in het project moet toenemen door meer documentatie te verstrekken, waardoor het breed wordt gedragen.

Mahinder Jogi (VHP) stelde dat mensen eerst de documentatie moeten afwachten, voordat zij voorbarige conclusies trekken. De minister heeft aangegeven dat hij de documenten zal overhandigen. Hij vindt dat de verontwaardiging selectief is. Hij vroeg om een speciale sessie in te lassen om meer informatie te verstrekken over het diepwaterproject. De minister ontkent op een vraag van Ann Sadi (NDP) dat de president het project heeft stopgezet.