Home Suriname President stelt technische maritieme werkgroep in

President stelt technische maritieme werkgroep in

39
0
president-stelt-technische-maritieme-werkgroep-in

foto

President Chan Santokhi heeft de Maritieme technische werkgroep geinstalleerd. Rechts van hem voorzitter Rudie Roeplal. Uiterst links minister Krishna Mathoera van Defensie. (Foto: CDS)


President Chan Santokhi heeft luitenant-kolonel Rudie Roeplal aangesteld als voorzitter van de Maritime Technical Working Group. Deze werkgroep, die zich zal toeleggen op het uitwisselen van informatie over het Surinaamse maritieme gebied. Het gaat uiteindelijk om het tot stand brengen van een samenwerkingsverband met Caricom-landen over maritieme veiligheid.

De werkgroep is geïnstalleerd tegen de achtergrond van Surinames betrokkenheid bij het Maritime Security Strategy plan waaraan alle Caribische landen participeren, meldt de Communicatiedienst Suriname. De werkgroep heeft een zittingsduur van 6 maanden. Vanwege het feit dat de territoriale wateren van de meeste Caribische landen aan elkaar grenzen is er onder de Caricom lidlanden besloten om samen te werken op het gebied van maritieme veiligheid.

Het traject van de werkgroep is juli 2021 van start gegaan, waarbij er meetings zijn geweest tussen de Caricom-landen. Dit heeft plaatsgevonden onder auspiciën van het bureau misdaad en veiligheid binnen de Caricom in samenwerking met de United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC).

Aangezien maritieme veiligheid een van de voornaamste onderwerpen is geweest tijdens de laatstgehouden High Level Security Conference, zal de regering ook prioriteit geven aan de aanpak hiervan. Dit vooral tegen de achtergrond van de op handen zijnde olie- en gasproductie. Er zal onderzoek gedaan worden waarvan de bevindingen zullen worden gepresenteerd aan de UNODC om daarmee het gehele plan van maritieme veiligheid te complementeren. Instanties zoals de ministeries van Defensie, Justitie en Politie, LVV en Financiën zullen hun bijdrage leveren bij het formuleren van de maatregelen.