Home Suriname Enthousiaste deelnemers bij gezondheidsloop

Enthousiaste deelnemers bij gezondheidsloop

47
0
enthousiaste-deelnemers-bij-gezondheidsloop

foto

Enthousiaste deelnemers aan de ‘Wan Gesontu Libi’ wandelloop gehouden door het ministerie van Volksgezondheid. (Foto’s: René Gompers)


Na de toespraken, toen het eindelijk tijd was om de loop te beginnen, was het plotseling druk in Fort Zeelandia. De mensen hebben enthousiast deelgenomen aan de Wan Gesontu Libi wandelloop zondag. Er is niet alleen gelopen voor de eigen gezondheid maar ook die van de aarde en de eigen omgeving. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft aangekondigd dat over een week BOG gaat beginnen met het inspecteren van de erven in woonbuurten.

Er is 5 km gelopen door Paramaribo met het Fort Zeelandia als begin- en eindpunt. Tijdens de loop zijn op enkele locaties met veel enthousiasme fitness challenges uitgevoerd, zoals een ‘plank’ van 1 minuut terwijl men het volkslied zingt en ‘lopen tijdens een squat’. Vóór, tijdens en na de loop is er in het fort een mini beurs gehouden over gezondheid en milieu. Er was ook de mogelijkheid om te vaccineren tegen het coronavirus.

De deelnemers zijn toegesproken door vertegenwoordigers van PAHO, Unicef, Undp en het ministerie van Volksgezondheid. Benadrukt is dat eenieder moet meewerken aan “een gezonde aarde, een schoon milieu, een gezond klimaat.” Ramadhin: “Het heeft geen zin om te bewegen, niet te roken  maar slachtoffer te zijn van een natuurramp die onder andere is veroorzaakt door menselijk falen.”

De loop is een van de activiteiten die georganiseerd is om de Wereldgezondheidsdag (7 april) te gedenken. In dat kader is er eerder een Open Air gym te Commewijne geopend, een openlucht locatie waar mensen kunnen bewegen. Er volgen meer activiteiten kondigt Ramadhin aan: “Op 23 mei start het BOG met het inspecteren van erven, met de milieu inspecties. We starten op Blauwgrond.” Hij roept de samenleving op om de directe omgeving schoon te houden.

“Het kost u geen geld om de blikjes en flessen, niet alleen op uw erf maar ook in die sloot  voorin, om die met een hark te trekken en netjes weg te doen,” merkt Ramadhin op. “Als al deze kleine activiteiten op grote schaal gebeurt, kunnen we er verzekerd van zijn dat Suriname in ieder geval aan een schoon milieu bijdraagt. En dat we misschien daardoor bespaard blijven van de vele rampen die niemand wil.”